24/12/2011

Francesc Cabana "La reacció de Madrid va fer gran el tancament del 1899"

1 min
L'historiador Francesc Cabana ha estudiat a fons la burgesia catalana.

Quin és l'origen del tancament de caixes del 1899?

Amb el final de les guerres colonials els empresaris catalans esperaven una rebaixa d'impostos, però el govern espanyol va fer el contrari perquè tenia un elevat deute que havia d'anar liquidant.

Qui en va ser el promotor?

La Lliga de Defensa Industrial i Comercial de Barcelona, que aplegava els petits empresaris i els botiguers. Van decidir deixar de pagar la contribució, que és com es coneixia l'impost que pagaven els negocis en aquell temps.

Com van reaccionar les autoritats catalanes?

L'alcalde de Barcelona, el doctor Robert, va donar suport a la protesta. I quan va rebre ordres de Madrid de fer complir la llei, va dimitir.

Què va fer el govern espanyol davant d'aquest desafiament?

Va decretar l'estat de guerra, i l'exèrcit va ocupar el carrer. Van començar a buscar els que havien deixat de pagar, començant pels joiers, i en van empresonar una vintena. La reacció de Madrid va fer més gran el tancament de caixes del 1899.

Quant va durar la protesta?

Bé, es va comprovar que la burgesia catalana aguantava una setmana a la presó, però no més. La crida a la solidaritat que van fer no va rebre una gran resposta.

Quines van ser les conseqüències?

Des de Madrid es va vendre com un fracàs, i en realitat ho va ser. Però a Catalunya es va produir un fenomen de solidaritat i de consciència col·lectiva. Als catalans els va fer l'efecte que havien fet l'homenet. I el 1902 se li va fer un monument al doctor Robert.

stats