L'ESFONDRAMENT D'UN RÈGIM
Crònica 23/08/2011

Els rebels i el TPI negocien l'entrega del fill de Gaddafi

Després d'agafar pres el fill de Gaddafi, Saïf al-Islam, els rebels negocien amb el TPI la seva entrega a l'Haia. Mentrestant, davant la desfeta del règim, la comunitat internacional prepara el seu rol a Líbia.

Ariadna Matamoros
3 min
El fill de Gaddafi, Saïf al-Islam, en una entrevista amb Reuters al març.

Barcelona.Davant l'avanç dels rebels i l'evident desfeta del règim de Gaddafi, el país es prepara per a una transició política i per veure com els responsables de la repressió contra la revolta responen davant la justícia. El Tribunal Penal Internacional (TPI) va confirmar ahir que està negociant amb els rebels libis l'entrega de Saïf al-Islam, fill de Gaddafi i portaveu oficial del règim -acusat de crims contra la humanitat -, per poder jutjar-lo a l'Haia. Saïf al-Islam, juntament amb dos dels seus germans, es troba en mans del rebels des de diumenge, quan els opositors al dictador van prendre Trípoli. Malgrat això, no és clar que els insurgents vulguin enviar Saïf al-Islam a l'Haia, i juguen amb la possibilitat que els responsables dels crims contra el poble libi siguin jutjats al país. El judici a Mubàrak al Caire és un precedent que els rebels podrien mirar d'imitar. I és que, malgrat que sobre el fill de Gaddafi pesa una ordre de recerca i captura a escala internacional, el TPI només pot actuar si la justícia del país implicat renuncia de manera explícita a jutjar l'acusat. Enmig del debat, el màxim responsable de la repressió al poble libi, Muammar al-Gaddafi -també acusat de crims contra la humanitat i buscat pel TPI-, continuava desaparegut al tancament d'aquesta edició.

Mobilització internacional

Mentre els països que van liderar la intervenció militar estrangera a Líbia, com França, el Regne Unit i els Estats Units abraçaven ahir amb el cap ben alt els rebels com els nous governants de l'estat nord-africà, ric en petroli , i mostraven la seva predisposició a ajudar Líbia en la seva transició cap a la democràcia, d'altres, com Rússia i la Xina, que des del principi es van oposar a la intervenció estrangera, reconfiguraven les seves posicions davant el triomf dels insurgents i buscaven el seu lloc per jugar un paper en la reconstrucció del país.

El silenci dels països àrabs

La Unió Africana, que també es va oposar a l'ofensiva de l'OTAN, es reunirà aquest divendres davant els recents fets que han tingut lloc a Líbia. La seva posició és important, perquè es tem que Gaddafi es refugiï en un país africà com Uganda, el Txad o el Sudan. També ho podria fer a Veneçuela i Cuba, els seus aliats a l'Amèrica Llatina. Ahir, només Chávez va arremetre contra la UE i els EUA i els va acusar de perpetrar una "massacre imperialista a Líbia".

Mentre que els líders occidentals es fregaven les mans amb la victòria dels rebels, la majoria de les potències del món àrab van mantenir un silenci incòmode davant el canvi de poder a Líbia. Només hi ha sis països àrabs entre els més de 30 estats que han reconegut el govern rebel. Egipte, que amb la seva revolta va inspirar els seus veïns, no el va reconèixer fins ahir, i Tunísia ho va fer diumenge. L'única resposta oficial davant el conflicte libi va venir de la Lliga Àrab, que va donar suport a l'establiment d'una zona d'exclusió aèria sobre Líbia al març. Algèria, que es va oposar a imposar sancions al règim de Gaddafi, podria ser un dels països més malparats del triomf dels rebels, ja que el caos a Líbia pot propiciar el tràfic d'armes cap al seu territori, que se sumaria a les pors del país d'un aixecament popular.

A l'altra banda, un dels grans beneficiaris de la caiguda de Gaddafi, segons els analistes, podria ser Qatar -que va donar suport a l'ofensiva de l'OTAN i va armar i finançar els rebels, favor que la nova Líbia podria tornar en forma de participació en les seves explotacions de cru, cosa que reforçaria la indústria petrolera del país, preparada per competir amb els EUA i els seus rivals europeus.

stats