GUERRA A LÍBIA
Crònica 17/09/2011

Els rebels ataquen els últims bastions del règim

Kareem Fahim / Rod Nordland
2 min
Els rebels ataquen els últims bastions del règim

The New York Times / Beni Ualid.Les forces rebels van atacar ahir dos dels últims bastions del règim, Beni Ualid i Sirte. L'atac arriba després de setmanes de negociacions fallides perquè els gaddafistes es rendissin, mentre que el dictador continua desaparegut. A Beni Ualid, ciutat del desert al sud de Trípoli, les forces insurgents van començar l'ofensiva a primera hora del matí avançant posicions amb dotzenes de furgonetes carregades d'armes pesants en direcció a les àrees residencials de la ciutat. Els rebels van haver de retrocedir al final del dia -segons van explicar els soldats- pel contraatac dels combatents afins al règim, que els van llançar una pluja de morters, coets i foc de franctiradors. Almenys cinc rebels van morir.

A Sirte, la ciutat natal del dictador, els rebels van atacar els gaddafistes en posicions pròximes a l'aeroport, mentre en una zona dels afores de la ciutat un altre grup continuava amb les negociacions per aconseguir la rendició sense ús de la força.

Les agències de notícies informaven ahir que es van sentir avions de l'OTAN sobrevolant Sirte. El portaveu dels rebels, Mohammed Darratt, va preveure que prendrien Sirte en les pròximes hores. Durant l'ofensiva per acabar amb les últimes bosses de resistència -duta a terme amb 100 vehicles i 12.000 soldats insurgents- han mort 15 rebels i 65 més han resultat ferits.

L'assalt a Sirte havia començat coincidint amb la visita a Trípoli i Bengasi del president francès, Nicolas Sarkozy, i el primer ministre britànic, David Cameron. Els primers líders mundials que han visitat la nova Líbia. Els dos mandataris van reafirmar dijous que l'OTAN continuarà al costat dels rebels el temps que calgui i es van comprometre a ajudar a capturar el coronel Gaddafi.

Erdogan visita Trípoli

Ahir va ser el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, qui va visitar Trípoli i es va entrevistar amb els líders del Consell Nacional de Transició (CNT). Líbia va ser l'última visita del líder turc, que aquests dies ha recorregut els escenaris de les revoltes, com Tunísia i Egipte, amb l'objectiu de reafirmar la seva influència en el nou panorama regional. La visita d'Erdogan es va interpretar com un esforç del líder turc per reforçar les relacions amb el nou govern libi, després que Turquia trigués més a reconèixer l'executiu insurgent que altres aliats de l'OTAN.

En roda de premsa, Erdogan va instar les tropes gaddafistes a rendir-se. "No volem més víctimes en aquesta guerra", va dir, a més de recordar que Turquia va ser la primera a restaurar les relacions diplomàtiques amb la nova Líbia obrint l'ambaixada a Trípoli el 2 de setembre. També va destacar que la companyia Turkish Airlines ha començat a operar quatre vols diaris a la ciutat líbia de Bengasi.

Erdogan va llançar un advertiment al president sirià Baixar al-Assad. Va assegurar que qualsevol persona que "envia tancs contra el seu poble no pot continuar governant". "Ja anunciarem a l'ONU la nostra decisió final sobre Síria", va concloure Erdogan, i deixava així una porta oberta a un possible trencament definitiu amb el règim sirià.

stats