LES REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 28/03/2011

Els rebels avancen cap al bastió de Gaddafi

Ethel Bonet
2 min
Un rebel fa onejar una bandera de França sobre un dels tancs. L'OTAN va assumir ahir el control de la intervenció.

Bengasi (líbia)Els disset germans d'Eman al-Obaidi, la dona líbia presumptament violada per quinze homes de Gaddafi a Trípoli, són al front de batalla i no pararan la lluita fins a derrotar el coronel. "El que van fer amb Obaidi és un ultratge contra tots els membres de la seva família", explica Jalif al-Jafter, cap del comitè militar a Bengasi. Obaidi va ser detinguda en un lloc de control a l'entrada de Trípoli, arrestada i presumptament violada pel simple fet de "ser de Bengasi".

En declaracions a l'ARA, l'oficial rebel va explicar que les forces revolucionàries s'han dividit en tres fronts per afrontar un contraatac de les tropes governamentals. El primer batalló, format per militars rebels i civils armats, està situat a l'entrada de Brega, per protegir la ciutat d'eventuals atacs. El segon es troba a Ras Lanuf, que va ser presa pels rebels ahir. I el tercer, a Bin Jauad, seixanta km més a l'oest, i també recuperada ahir.

Els gaddafistes, replegats a Sirte

Els rebels s'han embravit després de la captura de l'estratègica Ajdabia, una conquesta decisiva que ha suposat un gir de 180 graus en els esdeveniments bèl·lics. Aquesta victòria no hauria estat possible sense el suport de l'aviació internacional, que ha buidat el camí amb bombardejos. Ara totes les mirades se centren a Sirte, ciutat natal de Gaddafi i valuós enclavament petrolífer. Els atacs aeris de la coalició es van mantenir durant la nit de dissabte i ahir.

Aquests bombardejos han obligat les tropes governamentals a replegar-se i concentrar-se al bastió de Gaddafi "a l'espera de llançar una contraofensiva", va dir Jafter. La dificultat ara és Wadi Hamra, una extensa vall entre Ras Lanuf i Sirte, on les tropes de Gaddafi esperarien a la rereguarda per sorprendre l'enemic, segons el general. Com un animal ferit, el coronel Gaddafi mossega més que mai, bombardejant amb morters i artilleria pesada Misurata, controlada per rebels. En l'última setmana hi han mort 115 persones.

Malgrat que la intervenció internacional a Líbia s'ha seguit amb cert escepticisme, ahir a Bengasi desenes de milers de persones es van manifestar a favor de l'operació militar Odissea de l'Alba que, després d'una reunió a Brussel·les, ha quedat ja en mans de l'OTAN.

"Gràcies als presidents Obama i Sarkozy", es llegia en una de les pancartes dels rebels. Altres feien onejar banderes de França, el Regne Unit i, fins i tot, una d'Espanya. Durant dues setmanes, a Bengasi han viscut amb la por d'un atac de Gaddafi.

stats