L'ESFONDRAMENT D'UN RÈGIM
Crònica 23/08/2011

Els rebels buscaran Gaddafi "sota les pedres"

K. Fahim / D. Kirkpatrick / A. Cowell
3 min
Ensumant la victòria Els rebels celebren la seva entrada a Trípoli en l'ofensiva final al règim.

The New York Times / Trípoli.Tropes lleials al coronel Muammar al-Gaddafi mantenien ahir a la nit bosses de resistència al centre de la capital líbia, combatent obstinadament els esforços dels rebels per garantir el control total de Trípoli. En tancar aquesta edició no hi havia notícies d'on és Gaddafi, però no quedava cap dubte que les seves quatre dècades de poder s'estan a punt d'acabar.

Els líders rebels triomfants no han tingut gaire temps per a les celebracions, i sí moltes raons per preocupar-se, començant pel parador del coronel Gaddafi. "No sabem si és dins o fora de Líbia", deia ahir Mustafà Abdel-Jalil, el president del govern rebel, el Consell Nacional de Transició (CNT), en una conferència de premsa a Bengasi.

Un combatent insurgent va dir al canal qatarià Al-Jazira que les forces pro Gaddafi encara controlaven entre el 15% i el 20% de la capital. Una brigada rebel d'elit que es va desplegar en un barri davant del mar es va veure involucrada en un tiroteig amb forces fidels al règim, amb franctiradors i pick-ups equipades amb metralladores. La brigada va decidir buscar refugi en un veïnat més segur.

Fonts rebels van informar que, de cop, havien sortit molts tancs del complex presidencial, que van obrir foc de manera indiscriminada. "Hi ha hagut pocs minuts de silenci", va dir una infermera britànica de Trípoli a la BBC. En canvi, els rebels van apropiar-se ahir de la seu de la televisió estatal. Hores després que el canal hagués emès el crit desesperat del dictador per retenir Trípoli, la televisió va emmudir i va reduir les seves emissions a una careta negra amb el seu logo.

Mahmud Hamza, un alt funcionari del ministeri de Relacions Exteriors de Gaddafi, va reconèixer en una trucada telefònica que "ara s'està a prop del final". Tot i això, va dir que les forces governamentals no s'havien rendit. "Trípoli ara és molt perillós. Hi ha molts enfrontaments, però encara no hi ha un assalt sobre el complex presidencial. Per a mi això és el més terrible. Espero que no hi arribem", va afirmar.

Un dels portaveus del govern rebel, Abdelhafid Goga, dubtava ahir d'una caiguda imminent del règim: "No m'imagino que el búnquer presidencial caigui amb facilitat. Hi haurà una batalla molt dura". Goga va afegir que els rebels estaven aixecant barricades a les zones de la ciutat sota el seu control.

Mahmud Nacua, un representant dels insurgents, va dir des de Londres que els rebels "buscaran sota cada pedra" el coronel Gaddafi perquè pugui ser portat a judici, probablement una referència als càrrecs del Tribunal Penal Internacional de l'Haia, que va emetre ordres d'arrest contra el coronel Gaddafi i un dels seus fills, Saïf al-Islam al-Gaddafi, acusats de crims contra la humanitat.

Mort de dos alts càrrecs del règim

Després de sis mesos d'una lluita que encara no s'ha acabat, l'assalt a la capital s'ha desenvolupat a un ritme vertiginós. Els insurgents van aconseguir sense oposició la base militar de la temuda brigada 32 de Khamis al-Gaddafi. Al-Jazira va informar a mitja tarda que havien trobat el cos de Khamis, fill del dictador. Al seu costat hi hauria el cadàver d'Abdul·lah Sanussi, el cap d'intel·ligència, també buscat pel TPI.

El complex d'Aixa al-Gaddafi, filla del dictador, va ser escenari ahir de forts enfrontaments. La cadena Al-Arabiya informava al vespre que els rebels controlaven l'aeroport de la capital. Diverses fonts apuntaven a l'ús d'armament antiaeri, encara en mans dels gaddafistes, contra els avions de l'OTAN. L'Aliança va assegurar ahir que continuaria les operacions sobre la capital fins a la caiguda del dictador, sense donar detalls de les operacions.

Ahir es va saber que en l'avenç sobre Trípoli de diumenge un grup d'insurgents havien lliurat una dura batalla, prop de l'Hotel Rixos, un bastió de suport de Gaddafi del centre de la ciutat. Allà va ser on diumenge un equip d'insurgents van capturar Saïf al-Islam. El seu germà Mohamed va aconseguir fugir amb l'ajut de soldats lleialistes de l'arrest domiciliari a què va quedar sotmès pels rebels des de diumenge. Mohamed al-Gaddafi no havia tingut cap paper actiu al règim. Saadi, el tercer fill del dictador, que ha estat detingut i cap militar del règim, continuava en mans dels rebels.

A la ciutat de Sirte, feu del clan Gaddafi, les tropes del règim van llançar un míssil Scud de fabricació russa, que va ser destruït per les forces de l'OTAN abans que impactés.

D'altra banda, el ministre de Defensa tunisià, Mokahtar ben Nasser, va assegurar ahir que un coronel libi va desertar ahir després d'haver-se infiltrat a través de la frontera el 30 de juliol amb 16 quilos d'explosius per atemptar contra una ambaixada a Tunis.

stats