ELS ATACS CONTRA GADDAFI
Crònica 08/04/2011

Els rebels libis desconfien dels aliats

Ethel Bonet
4 min
ON ANEM? Un vehicle entra a Bengasi fugint dels bombardejos gaddafistes a Ajdabia.

BENGASI (LÍBIA)El Mohamad va agafar el seu fusell només de sentir a l'emissora de ràdio d'Al-Jazira que les tropes gaddafistes s'estaven apropant a les portes de la ciutat d'Ajdabia, a 160 quilòmetres de Bengasi, la capital rebel de l'est de Líbia. Els ànims estaven alterats ahir a la principal ciutat opositora, mentre es revivien els fantasmes i els temors que les tropes lleials al règim de Muammar al-Gaddafi tornin a intentar assetjar el bastió rebel.

El Mohamad anava amb l'Ibrahim i el Hassan, i van sortir a tot drap en un vehicle pick up per defensar la ciutat d'Ajdabia. Els tres shabab (joves, en àrab) són voluntaris de seguretat a la improvisada sala de premsa que han muntat per als periodistes estrangers a Bengasi, en un dels edificis desallotjats a la cèntrica plaça Al-Mahkama de la ciutat.

En menys de mitja hora, milicians armats a dalt de pick ups , microbusos i camions van sortir en desbandada per la carretera en direcció oest. A l'entrada occidental de Bengasi, un fort contingent de rebels van impedir a la premsa acostar-s'hi, mentre desenes de vehicles circulaven en sentit contrari cap al centre de la ciutat. Tots venien d'Ajdabia, i portaven civils o periodistes que tornaven a Bengasi després dels primers atacs gaddafistes en aquella ciutat.

L'atac gaddafista a Ajdabia

Ajdabia va ser atacada per sorpresa amb un intens foc de míssils Grad i coets que queien per tot arreu. Les tropes governamentals havien penetrat per la costa i el desert, van envoltar la ciutat i van avançar fins a només 15 quilòmetres d'aquest punt estratègic, que si caigués seria la clau que obriria la porta de Bengasi, la capital rebel. Les tropes de l'exèrcit libi també van avançar per la carretera cap a l'est fins a recuperar les posicions que havien perdut al voltant de l'enclavament petroler de Brega, més a l'est.

Si bé la propaganda rebel deia que a Brega amb prou feines hi quedaven "uns pocs grups" de militars favorables al règim "desmoralitzats" i gairebé sense munició, el contundent atac d'artilleria gaddafista contra la ciutat veïna d'Ajdabia va mostrar precisament tot el contrari.

Cap a les 2 del migdia, hora local, un míssil va impactar al costat de l'hospital general d'Ajdabia, on havien portat les víctimes del suposat bombardeig de l'OTAN a 40 quilòmetres de la ciutat que va acabar amb la vida de cinc rebels i que va causar desenes de ferits. "Va ser una bogeria. Tothom estava molt alterat. Un metge va sortir a les portes del centre amb una arma i va disparar a l'aire per dispersar la multitud", va relatar a l'ARA un col·lega espanyol que en aquells moments es trobava allà per recollir informació sobre els ferits.

L'hospital va ser evacuat poc després i els escassos habitants que havien tornat a la ciutat quan els rebels la van recuperar la setmana passada van fer les maletes i van fugir en cotxe per la carretera.

Al-Jazira i altres mitjans internacionals havien informat al matí sobre l'atac aeri, que van atribuir a la coalició internacional i que finalment va resultar ser un bombardeig gaddafista des d'un caça francès Mirage, segons va assegurar a l'ARA el portaveu rebel, Ahmad Banni.

"És un avió molt lleuger, capaç d'enlairar-se en un minut, atacar en dos i aterrar en un altre", va puntualitzar Banni, que presumeix que a l'aeroport de Brega, en mans de les forces del règim, "hi hauria deu caçabombarders a punt per atacar". Si es confirmés aquesta versió, a l'OTAN li pesaria un nou error, ja que hauria permès a un avió gaddafista enlairar-se quan està vigent la zona d'exclusió aèria decretada per la resolució de les Nacions Unides, que suposadament estan garantint que estigui en vigor.

Aquest atac aeri del règim per sorpresa augmenta el descontentament general entre els libis per "l'escassa" actuació de la coalició internacional a la ciutat assetjada de Misurata, a l'oest del país, on la situació humanitària s'agreuja cada dia que passa.

Poca confiança en l'OTAN

Tant les autoritats del flamant govern rebel com la població civil de l'est alliberat han perdut tota la confiança en la intervenció internacional a Líbia. "L'aviació gaddafista ha aconseguit burlar amb aquest atac la zona d'exclusió aèria. On és l'OTAN?", va criticar ahir Iman Bugaighis, una portaveu del Consell Nacional Transitori. "Ens sentim defraudats, però sobretot desprotegits. Sense les actuacions militars internacionals no hi tenim res a fer. A la resolució de les Nacions Unides es va acordar protegir els civils libis. Però aquí ningú no ens protegeix. Els bombardejos no són efectius. Per Déu, estan matant civils!", va declarar indignada a aquest diari.

"L'OTAN està amb Gaddafi o amb els rebels?", és la pregunta que flota a l'aire enrarit de Bengasi aquests últims dies, on la moral està baixa. Com cada tarda, milers de persones es van concentrar a la plaça d'Al-Mahkama, al centre de la capital rebel, per denunciar la poca efectivitat de les operacions aèries de l'Aliança Atlàntica. Les crítiques es dirigeixen sobretot a Turquia, perquè segons els rebels "està bloquejant les operacions internacionals".

A Bengasi la desconfiança és tan alta que els rebels van impedir ahir l'entrada al moll de la capital opositora d'una embarcació turca que transportava ajuda mèdica i alimentària. La tensió no para de créixer entre els rebels libis, cada cop més desconcertats.

stats