ATACS A LÍBIA
Crònica 01/04/2011

Els rebels no se'n surten

Ethel Bonet
2 min
Els rebels no se'n surten

Ajdabia (Líbia)El camí que porta a Ajdabia des de Bengasi ahir estava desert. Els únics vehicles que circulaven al matí per la carretera eren els que transportaven periodistes cap al front de Brega. L'exèrcit rebel de Bengasi havia informat d'un replegament tàctic a Ajdabia per preparar la defensa de la ciutat davant d'un atac de les tropes de Gaddafi. Tot i això, la iniciativa anunciada pel portaveu militar Ahmad Omar al-Bani no es va reflectir en fets visibles, precisament, ja que en aquesta localitat fantasma, després de la desbandada de civils de dimecres, no hi havia cap rastre del que es podria considerar una línia defensiva. A Bab Garbiya, l'entrada oest, on es va situar la rereguarda de les forces gaddafistes la setmana passada, només hi havia uns quants rebels en el suposat lloc de defensa.

Al-Zuai, de 25 anys, de Tubruq, recollia municions per al seu Kalàixnikov abans de dirigir-se al front. "Som uns 4.000 desplegats a la carretera cap a Sirte. Només tenim Kalàixnikovs, alguna metralladora i bateries antiaèries per lluitar contra tancs i artilleria pesada. També tenim algunes llançadores de coets, però Gaddafi disposa de míssils Grad i Katiuixa. Per això hem d'estar junts per combatre les forces del règim", va explicar.

"Esperem els bombardejos de la coalició internacional sobre les posicions de Gaddafi per continuar avançant. Al·là és amb nosaltres i ens protegirà", va sospirar el rebel.

Sembla que només el déu dels musulmans i les bombes de l'OTAN podrien evitar la derrota de la revolució líbia. Diuen els rebels que el coronel ha incorporat al seu exèrcit "entre 3.200 i 3.600 homes de la guàrdia revolucionària del Txad".

Sense organització, una característica de l'exèrcit insurgent, els combatents van marxar en massa a Brega i van abandonar totes les posicions que tenen assegurades a l'est.

Una ciutat gairebé despoblada

Ajdabia s'ha quedat amb menys d'un 20% dels habitants, la resta se n'han anat en direcció a Bengasi. Ni dones ni nens i ancians, només queden alguns homes per vigilar els negocis. Amb la població de gairebé tot l'est concentrada a Bengasi, la capital de la Líbia lliure s'ha convertit en una trampa mortal per als rebels si les tropes gaddafistes aconsegueixen avançar fins a Ajdabia.

Ara la línia de batalla se situa més enllà de Brega. Ahir les forces governamentals van aconseguir arribar fins a la porta est d'aquesta localitat petroliera i van fer retrocedir el front rebel amb artilleria pesada i míssils Grad. Els rebels van respondre amb salves de coets i van disparar amb bateries antiaèries per intentar frenar els gaddafistes.

Això és el que es va poder observar des de 30 quilòmetres de distància de la localitat disputada pels dos bàndols, ja que els rebels van aixecar un lloc de control i van impedir l'accés a Brega als periodistes.

No està clar qui controla les instal·lacions petrolieres. Segons un comandament militar rebel, a dins de la ciutat es van produir xocs entre opositors i grups lleials a Gaddafi, que "recorrien els carrers en cotxes disparant a la gent".

stats