EL COST DE LA VIDA
Crònica 16/03/2012

El rebut de la llum pujarà a l'abril

El govern central augmentarà el preu de la llum. La decisió del Tribunal Suprem obliga a apujar el rebut ja a l'abril. Però el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, no concreta el percentatge.

Joan Faus / Elena Freixa
2 min
EL TRIBUNAL SUPREM DICTAMINA LA POLÍTICA DE PREUS
 El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, responsabilitza l'Alt Tribunal de la pujada dels peatges d'accés, que seran els que provocaran l'augment del rebut de la llum, perquè no s'incrementi més el dèficit de tarifa.

MADRID/BARCELONAEl que tot el sector energètic veia com a inevitable ja és oficial: el que és "previsible" és que hi hagi una pujada del rebut de la llum a l'abril. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va fer aquest anunci ahir al Congrés dels Diputats, l'endemà que una sentència del Tribunal Suprem obligués el govern espanyol a compensar el desajust d'uns mil milions d'euros generat perquè al gener no es va augmentar prou la part regulada de la tarifa elèctrica.

Soria va voler atorgar tota la responsabilitat de la decisió al Suprem, com si l'executiu no tingués res a veure. Va dir que la sentència "obliga el govern a incrementar el preu de la llum" i que és "previsible" que així sigui a l'abril, quan es revisa la tarifa trimestral. Conscient de la impopularitat de l'anunci es va afanyar a deixar clar que "no tot" l'increment de la tarifa "anirà a compte" del consumidor perquè es reduiran els costos regulats de la tarifa, els anomenats peatges . "El ministeri està treballant en una barreja de disminució de costos i augment d'ingressos per complir la interlocutòria del Suprem. Encara no se sap la proporció però ni tot el càrrec [anirà] al consumidor, ni tot als operadors, ni tot a l'administració pública", va dir, visiblement molest. La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR), que es revisa cada trimestre i a la qual estan acollits uns 20 milions de consumidors, està formada per dos components: els peatges que retribueixen els costos regulats del sector i que fixa el govern espanyol, i el preu de l'energia que s'acorda en subhasta.

Cadascun d'aquests components suposa la meitat de la factura. Al gener, la variació a l'alça en els peatges es va compensar amb la caiguda del cost de l'energia. Això va suposar que es congelés la tarifa que paguen els consumidors acollits a la TUR. La sentència del Suprem qüestiona aquesta pràctica. En aquest sentit, el president de la comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Dolader, va calcular ahir que si s'haguessin de repercutir de cop els 24.000 milions d'euros acumulats de dèficit de tarifa "aniríem a un augment del 20% o més". Dolader, que va ser conseller de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE), va remarcar a Catalunya Ràdio que cal tenir en compte la magnitud del dèficit de tarifa "perquè tot el sector elèctric factura uns 31.000 milions".

Les renovables es reivindiquen

Els productors d'energies renovables, dolguts amb el govern espanyol per la moratòria en les primes al sector anunciada fa uns dies, volen donar un vot de confiança a l'executiu en vista de l'anunci que impulsarà "una revisió profunda" al sistema elèctric. El president de l'Associació de Productors d'Energies Renovables (APPA), Jaume Margarit, va dir ahir que el sector estarà disposat a donar un cop de mà si la voluntat transformadora del ministeri és ferma. Va confiar que Unesa (gran patronal del sector elèctric) també s'avingui a negociar i va confiar que els canvis arribin "ràpidament" al sector.

Sobre la moratòria en les primes a les renovables, Margarit va ser molt crític i va destacar que posa en risc "les inversions fetes per aixecar un sector durant els darrers 30 anys". Segons el responsable de l'associació, que agrupa 500 empreses i entitats, "no podem esperar sis anys per veure si algú hi apostarà o no" i va alertar que hi ha en joc milers de llocs de treball.

stats