PRIMÀRIES AL PAÍS GAL
Crònica 11/10/2011

A la recerca del vot 'indignat' francès

Martine Aubry i François Hollande s'enfrontaran a una segona volta en què es decidirà qui serà el candidat socialista a les presidencials franceses. L'electorat més a l'esquerra serà decisiu en la tria final.

Ariadna Matamoros
2 min
A la recerca del vot 'indignat' francès

Barcelona.Un duel ajustat en un joc de seduccions obert. Així es presenta la segona volta de les primàries del Partit Socialista (PS) francès, que enfrontarà aquest cap de setmana l'exministra Martine Aubry i l'exsecretari general del PS François Hollande, i en què es decidirà quin dels dos candidats serà l'escollit per batre Nicolas Sarkozy a les presidencials de l'any que ve. Malgrat que Aubry i Hollande són els finalistes, qui aclapara totes les mirades és el tercer home de les primàries, Arnaud Montebourg, que va aconseguir el 17% dels vots a la primera volta. Els seus votants, l'ala més a l'esquerra del PS, poden fer decantar la balança, i Aubry i Hollande ja n'han pres nota per a la recta final.

El vot més a l'esquerra, la clau

A la primera volta de les primàries socialistes, celebrades diumenge, Hollande va aconseguir un 39% del suport davant del 31% que va obtenir Aubry. Més de 2,5 milions de francesos van votar en aquests comicis, que per primera vegada en la història del partit van ser oberts a tothom. L'element rellevant en l'elecció final del candidat socialista a les presidencials serà la tria que facin els votants que van optar pels altres quatre aspirants socialistes a la primera volta, que sumen el 30% dels vots emesos.

La gran sorpresa de diumenge passat va ser Arnaud Montebourg, al qual, amb un programa antiliberal i antiglobalització, alguns mitjans internacionals han anomenat el candidat dels indignats . En una entrevista a France 2 ahir, Montebourg va dir que Hollande i Aubry "són les dues cares de la mateixa moneda" i que tots dos "encarnen projectes del passat". Montebourg va afegir que enviarà una carta oberta a Aubry i a Hollande per animar-los a adoptar algunes de les propostes del seu programa, i no va descartar que al final no es decanti per cap candidat.

Manuel Valls, que va aconseguir el 6% dels vots a la primera volta, i Jean-Michel Baylet (1%) han demanat el vot per Hollande. Ségolène Royal, candidata presidencial socialista el 2007 i gran derrotada amb un 7% dels vots, encara no s'ha pronunciat."Serà una setmana crítica", ha explicat a l'ARA el politòleg de Sciences Po Henry Rey, expert en el PS. Ahir Aubry va aparèixer a TF-1 i va assegurar que ella és la que encarna "un autèntic canvi a l'esquerra". Avui serà el torn d'Hollande i dimecres els dos candidats tindran un cara a cara a France 2.

Resultat ajustat

Qui es posarà l'electorat a la butxaca? Per Henry Rey no està gens clar. "Aubry avantatja Hollande en experiència governamental" -és alcaldessa de Lilla i va ser ministra de Treball de Lionel Jospin, a més d'estar al capdavant del PS des del 2008-, diu Rey, malgrat que destaca que Hollande ha heretat "una gran capacitat organitzativa i lideratge" de l'època en què va ser secretari general del partit (1997-2008). "En el fons no hi ha grans diferències entre ells", considera Rey, que destaca d'Aubry la seva "energia, coratge, determinació i capacitat de treball", i d'Hollande la seva "tàctica, capacitat d'afrontar l'adversitat i domini de les emocions pròpies".

Aubry -que ha abanderat un ampli programa social- té la simpatia de l'electorat de les grans ciutats -a París va aconseguir un 37,5% dels vots-, mentre que Hollande, defensor de reformes fiscals i pressupostos austers, té el suport del vot rural moderat del sud-est del país.

stats