Crònica 27/12/2010

La recerca dels últims independents condiciona la formació de l'executiu

Roger Tugas
2 min
La recerca dels últims independents condiciona la formació de l'executiu

Barcelona.El desig del president electe, Artur Mas, és que el seu nou executiu incorpori quatre independents, segons va declarar la setmana passada. De moment, només té el del catedràtic d'Economia Andreu Mas-Colell, que de fet ja va exercir com a conseller independent en l'últim govern de Jordi Pujol, i està sondejant Ferran Mascarell. A banda de la de Cultura, però, tan sols queden tres àrees per atorgar: Empresa i treball, Salut i Justícia. No cal saber gaire de matemàtiques per concloure que dues hauran de recaure en persones externes a CiU per poder complir amb la voluntat de Mas.

El "Govern dels millors" que prometia el candidat nacionalista en campanya es va convertir en el "Govern dels millors disponibles" durant el debat d'investidura, senyal de les dificultats per fitxar independents de renom. Tanmateix, poc es podia pensar Mas que hauria d'esperar fins l'últim moment per tancar el puzle del seu executiu, i en bona mesura depèn de la resposta definitiva de Mascarell per decidir quins departaments acaben liderant membres del seu partit o persones alienes a la federació.

Entre les travesses, sona amb força el president de la Unió Catalana d'Hospitals, Boi Ruiz, per fer-se càrrec de la conselleria de Salut. Segons l'ACN, alguna de les germanes Giménez-Salinas podria liderar l'àrea de Justícia. La Sílvia és degana del Col·legi d'Advocats de Barcelona, mentre que l'Esther és la rectora de la Universitat Ramon Llull.

Empresa i treball balla

Finalment, la mateixa agència apunta que el departament d'Empresa i treball podria recaure en algun dirigent de CDC, com la parlamentària Meritxell Borràs o el diputat al Congrés Carles Campuzano. Tampoc es pot descartar, depenent dels equilibris, que aquesta cartera recaigués en Heribert Padrol, que ja va ser diputat a Madrid com a número dos de Xavier Trias entre el 2000 i el 2002, o l'executiu i independent Ramon Adell.

stats