Crònica 05/06/2011

Qui recollirà els plàstics aquest estiu?

Marta Bausells
2 min
A les xarxes dels pescadors de Barcelona s'hi acumulen peixos, però també brutícia del fons del mar.

Barcelona.Fins ara quedava clar qui recollia els plàstics i altres escombraries que embruten les aigües pròximes a les platges a l'estiu. A la gran majoria de localitats costaneres ho feien empreses subcontractades per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En la campanya d'enguany, que havia de començar aquest mes, encara és tota una incògnita. La Generalitat ha retallat severament els pressupostos de l'ACA, que arrossega un deute de 1.368 milions d'euros, al qual "és incapaç de fer front", tal com ha expressat públicament el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. Entre les mesures per fer front a la "fallida" de l'agència hi ha la de no prestar els serveis "no obligatoris", com ho és la neteja de les aigües costaneres.

Del total de 69 localitats del litoral, només Barcelona, Badalona, Platja d'Aro, Llançà i Tossa disposen de vaixells de neteja propis o bé en contracten els seus serveis. Una quarantena d'embarcacions de l'ACA va treballar, l'estiu passat, a 218 platges catalanes, on també hi desenvolupen controls de la qualitat de l'aigua, abocaments, contaminació, presència de meduses i altres possibles incidents, coordinats amb una avioneta i tècnics. Les vigilàncies de qualitat a peu de platja es mantindran, diuen fonts de l'agència, que encara no s'ha pronunciat oficialment sobre si els vaixells sortiran al mar enguany, malgrat que tot indica que no.

Mentrestant, cap dels municipis ha rebut cap comunicació oficial sobre si el servei s'acabarà o no -a alguns els ho han fet saber les mateixes empreses-. Si això passa, per a la gran majoria de municipis els suposaria un cost addicional difícil d'assumir en temps de crisi que, a més, podria afectar greument el turisme. Per exemple, a Cambrils, la regidora de Turisme, Anna López, comenta que els "estranya" i afegeix que "és impossible que això ho facin els ajuntaments sols". López subratlla que l'aigua és de tots i, per tant, "no té fronteres". Alguns consistoris han iniciat converses, com els de Palamós i Calonge, per trobar la manera de col·laborar-hi. Estan mancomunats per compartir altres despeses, i es plantegen fer-ho també per llogar els vaixells de neteja.

stats