ASSEMBLEA GENERAL
Crònica 09/09/2011

El reconeixement de Palestina a l'ONU té el suport de 120 països

Ahir es va donar el tret de sortida a la campanya Palestina 194 , que busca el reconeixement d'aquest estat a l'ONU. Cisjordània ja és plena de banderoles blaves -el color de l'ONU- amb aquest número.

Anna Garcia
2 min
Una activista va entregar ahir una carta en què demanava el reconeixement de Palestina a l'oficina de l'ONU a Ramal·lah.

Ramal·lah (Palestina).Ahir, a Ramal·lah, molts cotxes ja portaven les noves banderoles blanques, en les quals es pot llegir, en àrab i en anglès, "Palestina, estat 194 de les Nacions Unides". Els negociadors palestins les ensenyen amb orgull, tot i que no amaguen la pressió a què estan sotmesos com més s'acosta la data del 23 de setembre, el dia que s'espera que el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, es dirigeixi a l'Assemblea General de l'ONU i demani el ple reconeixement de Palestina com a estat membre i que el Consell de Seguretat no faci ús del seu dret de veto.

"El poble palestí no té elecció i nosaltres no el podem frustrar. Tot i les pressions directes dels EUA i dels seus aliats a la zona, com Jordània, no hi ha volta enrere", explica Ammar Hijazi, observador permanent de la Missió Palestina a l'ONU. "Si els EUA fan efectiu el veto -diu Hijazi- llavors buscarem el vot de l'Assemblea General".

De moment, diuen, tenen garantit el vot favorable de més de 120 països, entre els quals, ara per ara, hi ha 10 dels 27 estats de la Unió Europea, en la qual la majoria de membres voldrien optar per una solució intermèdia: la de donar a Palestina l'estatus d'estat no membre de l'ONU però sí de l'Assemblea General, com el Vaticà.

Si s'arribés a aquesta opció, es permetria als palestins ser presents en molts organismes que depenen de l'ONU, com la Unesco i el Tribunal Penal Internacional, la qual cosa no agrada gens Israel.

Els negociadors palestins recorden que Barack Obama, el setembre del 2010, a la tribuna de l'ONU, va anunciar al món volia que hi hagués un estat palestí "d'aquí un any". Abans, en el seu discurs del Caire del 2009, havia fet una crida contra la colonització de Palestina. El 1988 Palestina ja va intentar ser acceptat com a membre de ple dret de l'ONU, però llavors el Congrés dels EUA va amenaçar els diners que aporta a l'organisme -un 30% del total-, i l'intent no va anar més enllà, recorda Hijazi.

Encara no hi ha dates per a la decisió del Consell de Seguretat ni, per tant, pel vot a l'Assemblea General, però els palestins ja es preparen amb guarniments als carrers i convocatòries de mobilitzacions per celebrar el divendres 23 de setembre, dia festiu musulmà, la presentació de la sol·licitud.

Inquietud a Israel

Israel viu amb molta ansietat aquest procés perquè espera protestes violentes, tot i que els palestins han demanat que siguin pacífiques. Des de fa dies, l'exèrcit israelià i els colons estan en estat d'alerta. "Aquesta decisió unilateral", segons l'ambaixador d'Israel a l'ONU, Ron Prosor, en un diari israelià, "no aconseguirà la pau i l'establiment d'un estat palestí, només portarà violència i bany de sang".

stats