ELS CANVIS DE LA CARTA MAGNA
Crònica 07/09/2011

La reforma constitucional tensa les relacions CiU-PP

El que havia de ser una plàcida sessió parlamentària per explicar la posició dels senadors catalans en la votació de la reforma constitucional es va convertir en un nou focus de tensió entre CiU i el PP.

Pere Martí
2 min
Alícia Sánchez Camacho i Enric Millo, durant la sessió del Parlament en què van comparèixer els senadors autonòmics catalans.

Barcelona.Les relacions entre CiU i el PP es van deteriorant a mesura que passen els dies. El rebuig dels nacionalistes a la reforma constitucional i la negativa a complir la resolució judicial contra la immersió lingüística no agrada als populars, que intenten fer valer la seva condició de força decisiva per fer-se sentir. La sang no ha arribat al riu però de tant en tant es produeixen escenes de tensió com la que es va viure ahir al Parlament.

L'escenari era la comissió institucional que va acollir la compareixença urgent -decidida ahir al matí- dels senadors catalans designats per la cambra i que avui assistiran a la votació de la reforma constitucional a la cambra alta. La funció de la comissió era "no convèncer a ningú", com va recordar la seva presidenta, Marina Geli, ja que el Parlament no pot ordenar el vot dels seus senadors, sinó que aquests voten en funció del partit que representen. En aquest sentit no hi va haver cap sorpresa. El PSC i el PP, aquests últims amb més vehemència, van defensar la reforma constitucional, mentre que CiU, ERC, ICV i SI van justificar la seva posició contrària, amb diversos matisos, perquè és una clara involució de l'autogovern.

Les intervencions eren de tràmit, reiteratives de les posicions ja conegudes de cada partit, però la intervenció del diputat Jordi Turull, d'un marcat to sobiranista, va irritar la senadora Alícia Sánchez Camacho, que ho va aprofitar per fer un nou desmarcament de la federació nacionalista, amb qui fa pocs mesos havia permès l'aprovació dels pressupostos amb una abstenció.

La dirigent popular ja havia buscat els nacionalistes en la seva primera intervenció, lamentant que CiU no actua amb "responsabilitat" en la reforma constitucional. Posteriorment, Jordi Vilajoana, en representació dels senadors de CiU, va recordar als populars que "el que a Madrid són minories, a Catalunya són majories" i la prova és que en l'actual correlació de forces, el Parlament rebutjaria la reforma. El to institucional de Vilajoana es va convertir en més polític quan va prendre la paraula Jordi Turull.

Constitució enterrada

El diputat de CiU va preguntar-se públicament que "com pot ser que quelcom que va en contra de l'autogovern sigui votat a favor per algú nomenat per aquest Parlament?" i "com es pot justificar que es vota a favor d'una reforma que limita i empetiteix la institució que els ha nomenat". Sense al·ludir directament a ningú però sent molt clar, va denunciar que "alguns partits estan molt preocupats pel dèficit de l'estat i molt poc respecte al dèficit fiscal de Catalunya". La conclusió de Turull és que aquesta reforma "enterra" el procés constitucional i obre la porta a "la transició nacional cap al dret a decidir".

Aquesta intervenció va irritar els dirigents del PP i Sánchez-Camacho va tornar a demanar la paraula per advertir que CiU "no té majoria" a Catalunya i que està caient en una "gran contradicció" en no donar suport a la reforma constitucional. De tota manera, a la sortida de la comissió va precisar que no es tanca a nous acords amb CiU, que és qui ha de triar entre el PP o "els que van portar Catalunya a la ruïna", va dir en referència als socialistes.

stats