TRAGÈDIA AL MEDITERRANI
Crònica 07/04/2011

250 refugiats desapareguts per un naufragi a Lampedusa

àlex Gutiérrez Pascual
2 min
Un voluntari rep un dels immigrants rescatats de la barca accidentada a Lampedusa.

Les aigües del Mediterrani van viure ahir una tragèdia al sud de l'illa italiana de Sícilia. Almenys 15 persones van morir i entre 130 i 250 persones estaven desaparegudes després que una barca amb immigrants i refugiats procedent de Líbia bolqués a la matinada a uns 64 quilòmetres de l'illa de Lampedusa. Es tracta de l'accident marí més greu dels últims mesos, des que al mes de gener va començar l'arribada de població en embarcacions procedent del nord d'Àfrica, empesa per la situació política i econòmica als seus respectius països.

La guàrdia costera italiana va aconseguir rescatar de l'embarcació fins a 47 persones, entre les quals hi havia una dona embarassada, i van ser traslladades en estat d'hipotèrmia fins a aquesta petita illa del sud d'Itàlia, on des del gener hi han arribat més de 20.000 immigrants i refugiats, segons les autoritats italianes. Tres persones més van poder ser rescatades gràcies a un vaixell de pesca italià, segons l'Organització Internacional per les Migracions (OIM). La tripulació havia demanat ajuda amb un telèfon per satèl·lit. Les condicions marítimes van dificultar els intents d'ajudar la resta de tripulants i van acabar naufragant durant les operacions de rescat.

Segons la guàrdia costera italiana, la barca transportava al voltant de 200 persones, però l'OIM va elevar la xifra a 300, de les quals unes 250 havien desaparegut. "El vaixell, que estava carregat per sobre de la seva capacitat, va deixar les costes líbies amb immigrants i sol·licitants d'asil de Somàlia, Nigèria, Bangla Desh, la Costa d'Ivori, el Txad i el Sudan", va explicar l'OIM en un comunicat. Aquesta organització internacional també va explicar que unes 40 dones i cinc infants eren a bord i que només dues dones van sobreviure a l'accident. En relació al naufragi, l'agència de l'ONU d'ajuda als refugiats ja va informar dilluns que més de 400 persones havien desaparegut després de salpar amb dos vaixells des de Líbia.

Desenes de cadàvers flotant

La tripulació d'un helicòpter de la guàrdia de finances italiana que treballava en les tasques de recerca dels desapareguts va assegurar que havia pogut divisar desenes de cadàvers, entre els quals n'hi havia alguns de nens, que encara no havien pogut ser recuperats. "Els cadàvers floten en grups a l'aigua i això ens permet tenir una idea de les dimensions de la tragèdia. Entre els cadàvers, difícils de quantificar, també hi ha cossos de nens", va explicar un dels tripulants de l'helicòpter en declaracions que van recollir els mitjans de comunicació italians.

Lampedusa, a mig camí entre Tunísia i Sicília, és des de principis d'any l'escenari d'una crisi humanitària que ha obligat les autoritats italianes a construir campaments per acollir l'arribada d'immigrants i refugiats. Només ahir hi van arribar 300 persones i la setmana passada va arribar a acollir més de 6.200 immigrants.

stats