REVOLTA CONTRA AL-ASSAD
Crònica 01/06/2011

El règim sirià anuncia una amnistia per als presos polítics

L'agència oficial de notícies de Síria va informar ahir que el president, Baixar al-Assad, havia promulgat una amnistia general dels presos polítics, inclosos els activistes dels Germans Musulmans.

Marc Vidal
2 min
La figura de Baixar al-Assad continua sent omnipresent a Damasc, la capital siriana, en una imatge captada dilluns.

BARCELONA.Gest sense precedents del règim sirià, que ahir va anunciar una amnistia general dels presos polítics. Va ser l'agència oficial de notícies siriana Sanaa la que va difondre la notícia ahir a la tarda: "El president Al-Assad ha promulgat un decret en què acorda una amnistia general per tots els crims comesos abans del 31 de maig del 2011. L'amnistia afecta tots els detinguts polítics i també els membres de l'organització Germans Musulmans". A la televisió oficial siriana, minuts després, també hi apareixia un missatge sobreimpressionat a la pantalla amb la mateixa informació.

No és el primer cop que el president Baixar al-Assad fa un gest per intentar rebaixar la tensió a Síria, on, des de fa deu setmanes, es viu una revolta popular contra el poder establert que el règim reprimeix amb duresa. A principis d'abril, Al-Assad va promulgar un decret amb què concedia la ciutadania síria a les persones d'origen kurd que n'havien estat privades des de l'any 1962. Poc després va aixecar l'estat d'emergència que estava en vigor des de feia més de 50 anys i que limitava les llibertats públiques. A tot això cal afegir-hi que una comisió governamental acaba de presentar una reforma de la llei electoral i que se'n prepara una altra que regularà els partits polítics.

La repressió es manté

Però tot i els anuncis i els gestos, el règim manté la repressió sagnant. L'exèrcit té el control de les ciutats que són els focus de les protestes, mentre que el règim prohibeix als periodistes informar de quina és la situació que s'està vivint realment allà. Però tot i la intimidació i l'intent d'infondre la por, la contestació es manté al carrer. Ahir mateix, cinc persones van morir per trets de la forces de seguretat en dos incidents, l'un a la ciutat de Rastan, al centre del país, i l'altre a la població de Hirak, al sud, segons els grups de defensa dels drets humans. Aquestes organitzacions són les encarregades dels recomptes de víctimes i calculen que més de 1.100 civils han mort i almenys 10.000 persones han estat detingudes des de l'inici de la revolta a Síria el 15 de març, seguint els passos dels aixecaments viscuts a Tunísia i Egipte.

L'anunci de l'amnistia es va produir per sorpresa mentre els diferents grups opositors al règim sirià es preparaven per reunir-se, entre avui i divendres, a la ciutat turca d'Antalya per encoratjar la revolta i demanar el canvi de règim.

"És una mesura insuficient, hem demanat l'ammistia durant molts anys i ha trigat massa a venir", va declarar a l'agència AFP des d'Antalya Abdel Razak Eid, que va signar la Declaració de Damasc de l'any 2005 per reclamar reformes polítiques. "Ens hem reunit sota un mateix propòsit: el poble reclama la caiguda del règim i vol que els responsables dels crims que s'han comès siguin portats davant la justícia. La sang que s'ha vessat no serà en va", va afegir.

A Antalya hi ha representats també els Germans Musulmans, una organització prohibida a Síria, on es castiga amb la pena de mort els seus militants, que van restar importància a l'anunci d'amnistia i van dir que l'únic que volen és "la caiguda del règim".

stats