REPRESSIÓ A SÍRIA
Crònica 09/03/2012

El règim d'Al-Assad s'enfronta a la deserció política

Un nou front per a Baixar al-Assad. El viceministre del Petroli es va convertir ahir en el càrrec polític de més alt nivell que ha decidit canviar de bàndol per la brutal repressió del règim sobre la revolta.

Marta Bausells
2 min
Captura del vídeo, penjat ahir al YouTube, en què Abdo Hussameddin va anunciar la seva dimissió i va assegurar que s'afegia a la revolta.

BARCELONA.La imatge de la deserció política. Abdo Hussameldin, viceministre del Petroli sirià, va penjar un vídeo a YouTube per divulgar la seva dimissió: "Anuncio la meva deserció del règim, la dimissió del meu càrrec i la retirada del partit Baas. M'uneixo a la revolució d'aquest poble digne". Hussameldin personificava, així, la primera fissura interna del govern sirià després de l'inici de la repressió contra la revolta que va començar ara fa un any i que ja ha causat 8.500 morts, segons l'oposició.

"Dic a aquest règim: heu infligit a aquells que dieu que són el vostre poble un any sencer de dolor i tristesa, negant-los la vida i una humanitat bàsica i duent Síria al llindar de l'abisme", afegia el ministre amb pesar. Després de 33 anys al servei dels Al-Assad reconeixia que "no volia acabar la carrera servint els crims d'aquest règim", per això ahir va decidir "fer el correcte", tot i que afirma: "El règim cremarà casa meva i perseguirà la meva família".

Les desercions civils, a les files més altes del règim, han estat, fins ara, molt poc habituals. Els opositors ho atribueixen a la por per la venjança i al control de la policia secreta. En canvi, entre les forces militars, els desertors ja es compten per milers i formen el gruix de l'Exèrcit Sirià Lliure, el braç armat dels rebels.

El règim, impassible, va tornar ahir a la càrrega a Homs. Segons els Comitès de Coordinació Local, desenes de persones van ser assassinades per les forces de seguretat al districte de Jobar, en el qual els activistes descrivien l'acció com una "nova massacre".

La Unesco no expulsa Síria

L'aïllament internacional d'Al-Assad continua sent una quimera. La Unesco va ser incapaç ahir d'expulsar Síria del seu Comitè de Drets Humans, com havien demanat un grup de països àrabs i occidentals.

L'enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab a Síria, Kofi Annan, va afirmar ahir des d'Egipte que subministrar armes a l'oposició seria contraproduent. "Espero que ningú estigui pensant seriosament a usar la força en aquesta situació", va dir Annan. L'emissari internacional té previst de ser a Damasc aquest cap de setmana per entrevistar-se amb representants dels dos bàndols.

stats