AVANTÍTOL
Crònica 12/02/2012

La regulació dels ERO treu competències al Govern

Elena Freixas
1 min
L'ERO del Liceu, es registrarà dilluns a l'administració.

BARCELONAEl paper de la Generalitat queda diluït amb la supressió dins la reforma de l'autorització prèvia que ha d'emetre el Govern quan una empresa vol aplicar un expedient de regulació d'ocupació (ERO), ja sigui per acomiadar o per reduir la jornada als treballadors. Fins ahir l'autoritat laboral catalana supervisava tot el procés, actuava de mediador i tenia poder per convocar les parts a trobades. En cas de desacord, quedava a les seves mans acceptar o rebutjar l'expedient pretès per l'empresa.

La reforma laboral suprimeix aquest pas i deixa en mans dels jutges la decisió en els casos en què l'empresa i els treballadors no arribin a un acord per aplicar l'ERO. Això implicarà que el paper de l'administració laboral sigui només el de tenir coneixement de l'expedient i rebre la documentació corresponent per part de l'empresa.

El reglament sobre els ERO que el govern espanyol vol aprovar en el termini d'un mes ha d'aportar llum sobre quines són, en detall, les competències de cadascun dels actors (administració, empreses i representants dels treballadors) durant el període de consultes dels expedients, que oscil·la entre els 15 i els 30 dies en funció de si el que s'està negociant són acomiadaments, suspensions temporals de feina o bé reduccions de jornada.

stats