REFORMA DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 08/02/2011

El regulador del mercat també colla les caixes

Torna a ser una setmana clau per a les caixes, a l'espera que divendres el govern concreti en un decret les exigències per al sector. Mentre arriba el moment, la resta d'implicats aprofiten per pressionar-les.

Ariadna Carbonell
2 min
Les noves exigències de solvència obliguen les caixes a buscar capital. La borsa és una opció, però els requisits són grans.

BarcelonaEl requisit legal per sortir a la borsa és col·locar un mínim del 25% del capital, tot i que hi ha excepcions: Criteria i Iberdrola Renovables van començar a cotitzar només amb un 20% donat que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va valorar que la seva liquiditat i capitalització eren suficients per permetre'ls la sortida al mercat. Ahir el regulador borsari va encarregar-se de recordar a les caixes aquestes exigències, ja que li preocupa que les entitats col·loquin poc capital a la borsa, la qual cosa podria distorsionar la cotització. Ho va fer en una carta remesa a la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA), en la qual convidava a les entitats que estiguin estudiant cotitzar que comencin els tràmits tan aviat com puguin.

La CNMV també demanarà que l'oferta d'accions que facin els bancs que naixeran de les actuals caixes tinguin un percentatge reservat a inversors institucionals i no només a minoritaris, que podrien acabar sent majoritàriament els mateixos clients de les entitats. D'aquesta manera, el regulador busca protegir els petits accionistes, assegurant que el preu de les sortides a la borsa és representatiu i objectiu.

A l'espera del decret

Sigui com sigui, la recerca de capital per part de les caixes per complir les noves exigències del govern espanyol es presenta com una tasca complicada. Només CaixaBank, el banc cotitzat que dissenya La Caixa, i el Banco Financiero y de Ahorro (el SIP de Caja Madrid) han dit obertament que aposten per cotitzar. La resta d'entitats no descarten aquesta possibilitat -tampoc no és clar si l'executiu acabarà obligant-les a sortir a la borsa- però busquen altres opcions per reforçar els seus nivells de solvència. És el cas d'Unnim, que manté contactes amb possibles inversors institucionals, tant autòctons com de fora de les fronteres del país, alhora que estudia oferir als clients la possibilitat d'entrar en el capital del nou banc al qual traspassarà els seus actius i passius financers.

En tot cas, el futur del sector depèn en gran mesura del decret que prepara el govern espanyol i que podria aprovar aquest mateix divendres. L'executiu haurà d'aclarir alguns punts claus de la reforma, com el nivell de core capital que exigirà a les caixes, que la ministra Elena Salgado va establir entre el 9% i el 10%. També cal saber quins recursos es comptabilitzaran com a capital de màxima qualitat, i si entre aquests recursos hi haurà les ajudes del Frob. A més, el reial decret haurà de resoldre la incògnita del temps que tindran les caixes per buscar capital.

stats