MONARQUIA LES DISCULPES DEL REI
Crònica 19/04/2012

El rei prova de frenar el malestar amb una disculpa

Joan Rusiñol
4 min
POSAT SERIÓS
 Joan Carles va mantenir un posat entre trist i avergonyit. Tot i sortir en cotxe, va saludar per evitar que fes la impressió que s'amagava.

MADRIDL'expresident d'Alemanya Christian Wulff va dimitir per unes presumptes irregularitats quan dirigia el govern de la Baixa Saxònia. A Hongria, el president Pál Schmitt va fer el mateix per haver copiat part de la tesi doctoral.

Sense arribar a aquest extrem, el cap de l'estat espanyol, Joan Carles I, va haver de fer ahir un gest insòlit en els 37 anys de regnat: demanar disculpes per haver anat a caçar elefants a Botswana en plena crisi financera. Ara cal veure si el seu penediment satisfà la societat espanyola. La radicalitat democràtica d'una república parlamentària és més contundent que en una monarquia, en què dimitir significa abdicar, una operació sempre més complicada.

"Ho sento molt. M'he equivocat i no tornarà a passar", va admetre el monarca amb un posat entre trist i avergonyit abans d'abandonar el madrileny Hospital de San José, on dissabte va ser intervingut del maluc dret. Una declaració calculada i prou ambigua per no aclarir exactament quins comportaments canviaran a partir d'ara.

La Casa del Rei havia preparat al mil·límetre la posada en escena de l'alta hospitalària. Conscients de la forta indignació ciutadana -per primera vegada desacomplexada en la crítica cap a la monarquia- tenien clares dues coses: que el rei havia de donar la cara (no es podia deixar en un simple comunicat) i que calia fer-ho abans que es reclogués al Palau de la Zarzuela. L'objectiu, tallar en sec la pèrdua de credibilitat.

Control de la informació

El nerviosisme entre els seus assessors era evident a mig matí. No és estrany. El cap de comunicació, Javier Ayuso, fa molt poc temps que és al càrrec i li toca gestionar la pitjor crisi de la corona espanyola, paradoxalment provocada pels mateixos membres de la família reial. Per mirar de sortir-ne airosos, fa mans i mànigues per adaptar la institució -massa acostumada a controlar sense problemes el que vol explicar- als nous temps. Les costures, però, tiben perquè la casa reial combina la sensació de transparència amb els recels a obrir de bat a bat les finestres per a la llibertat d'informació.

Ahir el primer pas va ser que el director gerent de la clínica, Javier de Joz, llegís un comunicat de cinc línies per anunciar l'alta hospitalària. Va dir que el rei ha "aconseguit pràcticament plena autonomia per als moviments quotidians". Ara comença un procés de recuperació que es preveu d'uns quaranta dies. L'equip mèdic no va admetre cap pregunta.

Després, la Zarzuela va informar que el rei faria unes declaracions dins del recinte, però emparant-se en raons d'espai va limitar l'accés als mitjans públics oficials espanyols: TVE, RNE i l'agència de notícies Efe. Ells van ser els encarregats de fer arribar la declaració enregistrada als altres periodistes, que es van haver d'esperar al carrer. De nou, cap possibilitat de preguntar.

Es tracta d'una situació ben diferent de l'operació a què es va sotmetre Joan Carles l'any 2010 a l'Hospital Clínic de Barcelona per extirpar-li un nòdul del pulmó. Aleshores, encara amb el govern socialista a Madrid, va fer una breu compareixença al vestíbul del centre mèdic per agrair la feina de l'equip que l'havia atès i lloar la sanitat pública. Ahir, el seu entorn justificava el canvi d'estratègia amb l'argument que aquella operació no li afectava la mobilitat i es podia moure sense problemes. La fractura del maluc a Botswana, en canvi, el va obligar a anar fins a l'aparcament soterrani amb crosses.

Com si fos una obra canònica, la posada en escena tenia un tercer acte final. El monarca va sortir de l'hospital assegut al seient del copilot d'un vehicle gris. Per evitar donar la sensació que s'amagava, el cotxe va reduir un moment la velocitat i el rei, amb la finestra oberta, va saludar. A fora, un núvol de càmeres, d'agents de seguretat i de curiosos. Alguns el van aplaudir, d'altres van xiular. La policia va retenir una estona un home que duia una pancarta demanant l'abdicació i que provava de sortir a les televisions. Quan el cap de l'Estat va ser lluny, els assessors de comunicació van respirar alleugerits. Fins i tot comentaven la increïble semblança física de Joan Carles amb un espontani que passejava per la zona.

Ofensiva per girar full

"Desitjo reprendre les meves obligacions", va dir ahir el monarca, amb la intenció evident de provar de girar full, donar sensació de normalitat i dissoldre la indignació ciutadana per la cacera a l'Àfrica. Divendres a la tarda despatxarà amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Des de Mèxic, el cap de l'executiu va alegrar-se que el rei hagués estat "molt clar" i va elogiar "el mèrit i la dedicació [del monarca] a tants anys de progrés a Espanya" i a la relació amb Iberoamèrica. De moment la seva agenda pública l'assumeix el príncep.

El PP i el PSOE s'han sumat a l'ofensiva per frenar el debat ciutadà. Els populars van dir que la monarquia està "en plena sintonia amb el que el poble espanyol n'espera i en necessita". Els socialistes van afirmar que el rei va satisfer "el sentir majoritari" i que, per tant, "no hi ha res més de què parlar i discutir". La Generalitat també va instar els ciutadans a "donar per bones" les disculpes. En canvi, IU va dir que la millor disculpa seria un referèndum sobre la monarquia. La polèmica continua ben viva, a la xarxa i al carrer.

stats