EL PITJOR MOMENT DE LA MONARQUIA
Crònica 15/04/2012

El rei viu el seu pitjor 14 d'abril a Botswana

Oriol March
3 min
El rei viu el seu pitjor 14 d'abril  a Botswana

BARCELONAPrecisament el dia que es commemorava el 81è aniversari de la proclamació de la República, la casa reial va informar que el rei Joan Carles havia estat intervingut d'una fractura de maluc produïda durant un viatge a Botswana. ¿Què hi feia el cap d'estat, de 74 anys, al país africà? Participava en un cacera d'elefants, una de les seves aficions més conegudes. Segons van informar fonts monàrquiques, la caiguda que li va provocar el trencament de maluc per tres parts -i que ha obligat els metges a col·locar-li una pròtesi a la zona afectada- es va produir la matinada de dijous a divendres poc després d'una jornada de caça. Una activitat que podria tenir un cost aproximat de 50.000 euros.

És el segon accident amb les armes de foc com a protagonistes que ha patit la família reial en una mateixa setmana. Aquest dilluns, el nét gran de Joan Carles, Froilà, de 13 anys, es va lesionar el peu en disparar-se-li sobtadament l'arma que duia a les mans mentre feia pràctiques de tir acompanyat del seu pare, Jaime de Marichalar, en una finca de Sòria. L'accident del rei explica per què encara no l'havia anat a visitar a l'hospital on el seu descendent està ingressat des de dilluns.

La cacera del monarca a Botswana tanca una setmana negra per a la família reial espanyola, que està patint els mesos més complicats de la seva història des de la restauració democràtica. La imputació en el cas Palma Arena d'Iñaki Urdangarin, marit de la infanta Cristina i gendre del rei, ha posat més que mai els focus sobre la monarquia i ha obligat la casa reial a prendre mesures per augmentar la seva transparència de cara a la ciutadania. Una postura que segur que va tenir molt a veure amb el fet que el baròmetre del CIS de l'octubre del 2011 indiqués que els espanyols havien suspès per primera vegada la institució amb un 4,9.

Cinc dies d'ingrés hospitalari

La caça forma part de la vida de Joan Carles des dels 24 anys, edat en què es va estrenar amb el rifle a l'Àfrica. L'any 1962 va matar les primeres preses en una zona de Moçambic coneguda aleshores com a Safarilàndia, nom que rebia a causa de l'afluència d'aristòcrates europeus que s'hi acostaven rifle en mà i preparats per practicar la caça. En cap ocasió, però, el rei havia tingut un accident similar.

El trencament del maluc l'obligarà a estar ingressat durant cinc dies i, segons el metge que el va atendre, el doctor Ángel Villamor, d'aquí deu dies ja podrà a tornar al despatx. Ara bé: fins d'aquí "un o dos mesos" no podrà realitzar activitat física. No se sap si aquest repòs li permetrà acudir a la final de la Copa del Rei que disputaran l'Athletic de Bilbao i el Barça el 25 de maig a Madrid. Si no hi va s'estalviarà la xiulada que les aficions dels dos equips dedicaran a l'himne espanyol, tal com van fer a València ara fa 3 anys.

El príncep Felip seria l'encarregat de substituir el seu pare en aquesta final de Copa, ja que assumirà l'agenda del rei mentre duri la seva baixa mèdica. Una situació que, tenint en compte els problemes de salut que ha tingut Joan Carles en els últims anys, es pot anar convertint en una cosa habitual a curt termini.

Malgrat els imprevistos físics -que inclouen un tumor del qual va ser operat, a Barcelona, el maig del 2010-, el rei mai s'ha mostrat partidari d'abdicar en favor del seu fill. El príncep Felip el va visitar ahir a la clínica juntament amb l'infanta Elena, que a la sortida del recinte va assegurar que "tot anava bé". Un gest, aquesta visita, que no va tenir la reina Sofia, que és a Grècia celebrant la pasqua ortodoxa.

La caça i l'atur juvenil

L'episodi de cacera i la lesió del rei van brindar als partits republicans un dia rodó per celebrar el 81è aniversari de la proclamació de la República, que van aprofitar per carregar contra la monarquia i el seu estil de vida. Especialment contra el cost del viatge de caça del rei, que va tornar a Espanya en un vol privat amb un cost d'uns 50.000 euros.

Un preu i una activitat que aprofundiran en el descrèdit d'una monarquia que fa mesos que és el centre del focus mediàtic. Fer aquesta despesa en un moment de crisi econòmica sense precedents entra en col·lisió amb una afirmació que va fer el rei el mes passat: "Hi ha nits en què l'atur juvenil em fa perdre la son". L'episodi de la cacera serà, potser, un nou motiu per dormir intranquil.

stats