TERRATRÈMOL MEDIÀTIC I POLÍTIC A LONDRES
Crònica 16/07/2011

La reina dels tabloides, obligada a dimitir

Eva Ontiveros
3 min
La gran protegida dels murdoch, repudiada La directora executiva de News International, Rebekah Brooks, en el moment d'abandonar la seu de l'empresa a Lodres el 7 de juliol. Brooks era directora del News of the World en el moment de les escoltes il·legals, però sempre havia quedat al marge protegida per la família Murdoch, qui l'havia promocionat fins uns dels càrrecs de més confiança.

LondresLa bola de neu en què s'ha convertit l'escàndol de les escoltes il·legals de News International segueix creixent. En l'última embranzida s'ha emportat per davant la seva flamant directora, Rebekah Brooks. News International va confirmar que la dimissió de Brooks havia sigut acceptada ahir al matí per Rupert Murdoch. Brooks, que en nombroses ocasions havia assegurat que no tenia cap intenció de plegar i que comptava amb el suport de Murdoch, feia més de deu dies que estava sota pressió.

Brooks no va parlar en públic, però va difondre un comunicat en què deia: "Sento molt el que ara sabem que havia passat [al diari]". I afegia: "Em sento responsable per la gent que hem ferit". Segons Brooks, la seva intenció era seguir al capdavant de News International per ajudar la companyia a superar la crisi, però el nivell d'interès en la seva persona ho impedia.

Les veus que demanaven la seva dimissió cada cop eren més nombroses, des de les persones que s'havien vist afectades per les accions dels seus diaris (havia estat directora del News of the World i del Sun quan va començar la pràctica de punxar telèfons) fins al cap de l'oposició, Ed Miliband. En un intent per recuperar temps perdut, el primer ministre David Cameron va voler marcar la distància amb els seus antics amics i va dir que la dimissió era "la decisió més encertada".

L'efecte Dowler

Dues setmanes enrere els diaris de News International eren pràcticament intocables. El poder i la influència del multimilionari Murdoch i del seu imperi mediàtic eren tals que ni els polítics s'atrevien a criticar-lo per por de veure els seus pecats i secrets escampats als quatre vents. Però dues setmanes són molt de temps en política, i el Regne Unit ha viscut un veritable tsunami.

Durant dècades s'havia sospitat que els tabloides de Murdoch espiava els rics i famosos, però s'havien fet els ulls grossos. Després d'una investigació poc fructífera que va arrencar fa cinc anys, l'onada ha aterrat tot just ara. Fa quinze dies l'opinió pública es va remoure en saber que havien manat espiar el mòbil de Milly Dowler, una noia de 12 anys violada i assessinada el 2002, quan Brooks era directora del setmanari.

Ahir l'advocat de la família Dowler, Mark Lewis, va dir: "El NoW ha arruinat la vida de moltes persones. A cada gos li arriba el seu dia, i suposo que finalment li ha arribat a Brooks". El nivell d'indignació pública ha arribat a tal punt que el mateix Rupert Murdoch es va reunir ahir a la tarda amb els Dowler per demanar-los perdó personalment pels "seriosos errors" del seu diari.

Una carrera meteòrica

Rebekah Brooks va començar a treballar a News International als 21 anys com a secretària, i va destacar ben aviat pel seu entusiasme i ambició professional. Els antics companys de feina la descriuen com una persona absolutament encantadora, captivadora, capaç de guanyar-se la confiança de tothom.

Murdoch no va trigar a veure el seu valor i va decidir apostar-hi. Com a protegida oficial seva, va anar pujant fins que l'any 2000 es va convertir en la directora del NoW , la més jove del Regne Unit. Tres anys més tard va aconseguir una altra fita, ser la primera dona que dirigia The Sun . Mentrestant, també va anar acumulant una de les coleccions d'amistats més impressionants del país: els Blair, els Brown, els Cameron i qualsevol individu que tingués una posició d'accés al poder. El 2009 Brooks ja era directora de News International.

Una relació especial

Quan Rupert Murdoch va aterrar a Londres per apagar els focs de News International inmediatament va deixar clar que la seva prioritat era Brooks. Fins al punt que va decidir sacrificar NoW , el setmanari més profitós i amb més tirada del món anglosaxó. Com que no va haver-n'hi prou, per primera vegada en la seva vida professional es va donar per vençut en una transacció i va aturar la campanya per comprar la lucrativa cadena de televisió BSkyB.

No són pocs els analistes que han insistit a dir que Murdoch no hagués hagut de sacrificar el seu diari ni les ambicions a Sky si set dies abans hagués acomiadat Brooks. L'acció hauria suposat la humiliació pública de la seva protegida, però una bona estratègia comercial per al multimilionari. També l'hauria ajudat a rehabilitar la seva imatge. Però Brooks sempre ha sigut més que una treballadora per a Murdoch. Brooks és considerada família.

Ara Rupert Murdoch veu com el seu imperi trontolla i necessita redimir-se. Per aquest motiu, ha encarregat una gran campanya publicitària a tots els diaris britànics amb un missatge curt i clar: "Perdó".

stats