VISITA OFICIAL AL REGNE UNIT
Crònica 25/05/2011

La "relació essencial" d'Obama i Cameron

Mark Landler
2 min
DIA VENTÓS A LONDRES El vent bufava fort ahir a la capital britànica quan la família reial va rebre  el matrimoni Obama.

The New York Times / Londres.El president nord-americà, Barack Obama, va ser rebut ahir per la reina Elisabet II amb molt de cerimonial al Palau de Buckingham de Londres, on la banda de música de la Guàrdia Escocesa va tocar l'himne dels Estats Units i 41 salves de salutació reial van ressonar als jardins del palau.

La cerimònia, rica en pompa però sota l'ombra de les preocupacions per l'estancament de la situació a Líbia, la retirada de l'Afganistan i l'augment de les tensions entre israelians i palestins, va marcar l'inici d'una visita de dos dies del president nord-americà al Regne Unit.

Amb els seus estira-i-arronses, la visita d'estat d'Obama al Regne Unit vol subratllar la "relació especial" que hi ha entre els dos països, fins i tot encara que aquesta frase hagi suggerit en temps passats més proximitat i simpatia de la que hi ha actualment.

Obama i el primer ministre britànic, David Cameron, prefereixen anomenar-ho "relació essencial", un concepte que van estrenar en un article conjunt que ahir van publicar al diari The Times de Londres. Ja sigui a Líbia, a l'Afganistan, al Sudan o lluitant contra els pirates a la banya d'Àfrica, van escriure els dos líders, el Estats Units i el Regne Unit comparteixen els mateixos interessos.

"Podem dir honestament que tot i que som líders de tradicions polítiques diferents, treballem colze a colze -van assegurar en aquest article Obama i Cameron-. Mirem el món d'una manera similar, compartim les mateixes preocupacions i veiem les mateixes possibilitats estratègiques", van assegurar.

Poques afinitats reals

En el fons, tal com han subratllat diversos analistes britànics, més enllà de la seva joventut, hi ha poques afinitats més entre Obama, que va començar a la política com a dinamitzador comunitari a Chicago, i Cameron, el líder conservador provinent de privilegiats clubs privats.

Però tot i això, fonts del govern nord-americà insisteixen que Obama es porta molt bé amb Cameron i tots dos parlen regularment sobre la campanya de Líbia, el procés de pau al Pròxim Orient i altres temes bilaterals. "Tenen una relació molt, molt fluïda", va dir Elizabeth Sherwood-Randall, directora del Consell Nacional de Seguretat. "Obama i Cameron tenen una conversa contínua".

Tots dos tenen molt de què parlar, no només de la campanya de bombardejos de l'OTAN a Líbia, que va pujar d'intensitat ahir amb un atac sense precedents a Trípoli, al voltant del complex presidencial de Gaddafi. També s'espera que Obama expliqui a Cameron la seva última proposta per acabar amb l'actual impàs en les converses de pau al Pròxim Orient -el suport formal a les fronteres d'Israel prèvies al 1967 tenint en compte els assentaments jueus a Jerusalem est- com un punt d'arrencada per a les negociacions sobre un Estat palestí.

Els europeus, que han estat més receptius que els EUA a la campanya palestina per guanyar el reconeixement internacional del seu estat, han acollit amb satisfacció generalitzada la iniciativa d'Obama.

Però ahir mateix, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va advertir en un discurs al Congrés nord-americà que "s'oposaria amb força" al reconeixement d'un Estat palestí a l'ONU. "Caldrà que tots els que desitgen la fi del conflicte s'hi oposin amb força", va dir el primer ministre.

A Londres, la part diplomàtica de la visita es farà avui, quan Barack Obama tindrà una trobada formal amb David Cameron, amb qui ja es va veure breument ahir, i un discurs davant del Parlament.

stats