ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS EUA
Crònica 14/10/2011

El republicà Romney, favorit per a les primàries

El candidat republicà Mitt Romney recupera l'aurèola de favorit després del fracàs del governador Perry en els debats presidencials. Malgrat això, el Tea Party no li dóna suport i prefereix Herman Cain.

Núria Ferragutcasas
2 min
El republicà Romney, favorit per a les primàries

Washington.L'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, no aixeca passions, ni crea entusiasme, ni desperta esperances. Tot i així, és el candidat republicà amb més possibilitats d'arribar a la Casa Blanca. Diversos analistes polítics consideren que és el millor davant un elenc de candidats poc atractiu. A més, el seu perfil moderat i la seva experiència en el món empresarial el posicionen com el republicà amb més possibilitats de guanyar Obama l'any que ve en temps de crisi econòmica i alta desocupació.

Després de les renúncies de Sarah Palin i del governador de Nova Jersey, Chris Christie, a la cursa de les primàries republicanes, el taulell de joc ja està configurat. Alguns dels donants dels Partit Republicà que es resistien a donar suport a la campanya de Romney, esperançats a trobar algú millor, han començat a acostar-s'hi. El suport del popular Chris Christie, a més, el va ajudar a escalar en els enquestes.

Amb la posició de favorit altre cop a la butxaca, Romney va ignorar al seu màxim rival, el governador de Texas, Rick Perry, en l'últim debat entre els candidats a les primàries republicanes. L'estratègia de Romney és mostrar-se com el candidat ja guanyador i dirigir les crítiques només cap a Obama. Tot i així, no ho tindrà fàcil, perquè el moviment conservador Tea Party vol qualsevol candidat menys a ell, ja que no li perdonen que aprovés un pla sanitari a Massachusetts quan n'era el governador, molt semblant a la reforma sanitària d'Obama.

Cain desbanca Perry

El governador de Texas va iniciar molt fort la carrera de les primàries, però en un mes ha passat del lideratge a la tercera posició. Perry ha perdut la confiança dels seguidors del Tea Party i ho tindrà difícil per recuperar la seva confiança. Aquest fill de ranxers va enfurismar els votants conservadors quan va defensar en els debats la seva decisió de donar beques universitàries a estudiants sense papers.

La caiguda de Perry l'ha aprofitat un altre candidat republicà, l'empresari afroamericà Herman Cain, fundador de la cadena de pizzes Godfather, la tercera més important del país. Cain se situa el segon en les enquestes, segons la web Real Clear Politics, i encapçala en popularitat l'últim sondeig del Wall Street Journal . Es fa difícil creure que Cain pugui mantenir aquesta posició, ja que no té cap experiència en política, però davant la decepció amb Perry s'ha convertit en el preferit dels ultraconservadors. Les primàries, doncs, es presenten com una lluita entre el Tea Party i l' establishment del Partit Republicà.

stats