NOU VOLUM DE BENET XVI SOBRE CRIST
Crònica 11/03/2011

La resurrecció, un fet creïble?

Joan Serra
2 min
Una monja llegeix en una llibreria de Roma el nou llibre de Benet XVI, Jesús de Natzaret , que ahir va sortir a la venda.

Poc després que el Vaticà anunciés que el Papa apareixerà a la televisió italiana el Divendres Sant per respondre a preguntes dels feligresos sobre Jesús, ahir es va fer públic el contingut de la segona part del llibre del pontífex sobre Crist. En l'obra, de 396 pàgines i editada en set idiomes -també en castellà-, Joseph Ratzinger narra la setmana de la passió de Crist, des de la seva entrada a Jerusalem fins a la resurrecció. Del llibre se n'ha fet una tirada d'1,2 milions d'exemplars. El Papa treballa en el tercer volum, dedicat als inicis de Jesús com a predicador.

Crist ressuscitat Apunta que és un fet històric

Benet XVI escriu que la resurrecció de Jesús és un fet històricament "creïble". El Papa assegura que Crist ressuscitat no és algú que hagi tornat a la vida biològica normal i després, segons les lleis de la biologia, hagi de morir de nou. "Si la resurrecció no hagués estat res més que el miracle d'un mort reviscut no tindria per a nosaltres, en última instància, cap interès; no tindria més importància que la reanimació per la perícia dels metges d'algú clínicament mort". Ratzinger detalla que Jesús ressuscitat no és "un fantasma, un esperit, ja que no ve del món dels morts sinó del de la vida".

Poble jueu L'exonera de la mort de Jesús

Ratzinger eximeix els jueus de ser els culpables que Jesús fos condemnat a mort i argumenta que, quan a l'Evangeli de Mateu es descriu que "tot el poble" va demanar la crucifixió de Crist, "no s'expressa un fet històric". "Segons Joan, van ser simplement els jueus, però aquesta expressió no indica per a res que es tractés del poble d'Israel com a tal i menys que tingués un caràcter racista", escriu Benet XVI. "¿Com hauria pogut tot el poble [jueu] estar present en aquell moment per demanar la mort de Jesús?", es pregunta el Papa, que reconeix que la interpretació errònia ha tingut conseqüències "fatals". El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, li ha donat les gràcies "per haver rebutjat al llibre la falsa afirmació que ha estat utilitzada com a base per a l'odi contra els jueus en el curs de centenars d'anys".

Jesús, religió i política No el cataloga de figura política

El Papa manifesta que, amb l'anunci del Regne de Déu, Jesús "va crear una separació definitiva entre la dimensió religiosa i la política, una separació que ha canviat el món". També determina en el llibre que Jesús no va ser un "revolucionari polític", i que el seu missatge i el seu comportament no van constituir un perill per al domini romà.

stats