GOVERN PRIMERES MESURES
Crònica 04/01/2011

La retallada de la despesa començarà per la sanitat

La Generalitat només té diners per fer els pagaments dels propers dos mesos, segons va revelar ahir el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. El Govern podria tornar a emetre bons a particulars.

A. Font / L. Espín / D. Miró
3 min
Lalternativa, Convergencia

BarcelonaEl nou Govern canviarà radicalment de política econòmica. Si el tripartit defensava la necessitat d'augmentar la despesa en època de crisi per evitar la fractura social, la nova administració creu que la inversió s'ha de retallar al màxim. Considera que la situació actual és insostenible i ja ha assenyalat el primer element que caldrà revisar: la sanitat.

Avui el nou executiu presidit per Artur Mas té la seva primera reunió ordinària i aquest serà un dels assumptes claus de la trobada. Ahir dos membres del Govern van posar la sanitat a l'agenda quan, pràcticament al mateix temps, van alertar de la situació del sector. Mentre que el nou conseller de Salut, Boi Ruiz, advertia que la sanitat catalana té un "greu problema econòmic", el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, avisava: "Si el creixement econòmic no torna aviat, tindrem problemes".

Per il·lustrar la delicada situació financera, Mas-Colell va revelar que, a hores d'ara, la Generalitat només té diners per fer els pagaments dels propers dos mesos.

Deute elevat

Actualment Catalunya té un deute de poc més de 40.000 milions d'euros, i supera per molt la resta de comunitats (el deute conjunt de Madrid i el País Valencià és inferior al de Catalunya). Per pal·liar aquesta situació hi ha dues vies: incrementar els ingressos o reduir les despeses.

Els ingressos difícilment creixeran. En part perquè, amb la caiguda de l'activitat econòmica, també s'ha reduït la recaptació de tributs com l'IVA, l'IRPF o l'Impost de Societats, entre altres. L'alternativa per ingressar més seria apujar els impostos, però tant Artur Mas com altres membres de Convergència i Unió han deixat clar que en cap cas augmentaran la pressió fiscal.

Per tant, només queda una via: retallar despeses. I la despesa sanitària, que acapara un 43% del pressupost de la Generalitat, estarà en el punt de mira. La possibilitat del copagament, que defensen molts experts com ara el doctor Miquel Vilardell, que assessorarà el Govern en aquesta matèria, no està de moment sobre la taula. Mas es va comprometre en campanya a no introduir una mesura que perjudicaria les capes més febles, com ara els jubilats.

Bons un altre cop

Per sortir del pas, el Govern també es planteja fer noves emissions de bons a particulars, vist l'èxit que van tenir els anteriors i la dificultat que hi ha actualment per vendre deute als mercats internacionals. A la darrera venda de bons, tancada al novembre per valor de 3.000 milions d'euros, "la demanda va ser molt alta", segons va reconèixer Mas-Colell. Però el conseller creu que, si hi hagués una nova emissió, s'haurien de revisar les condicions. Abans de ser nomenat conseller, Mas-Colell ja va criticar que la Generalitat oferís uns interessos del 4,75% en dotze mesos. Per tant, si es tornés a vendre deute a particulars, segurament les condicions serien menys beneficioses per als que en comprin.

L'anterior administració va duplicar la despesa en els dos darrers anys de mandat i ho va justificar per l'impacte de la crisi i la necessitat de mantenir les prestacions socials en moments tan difícils.

Abans d'aplicar la tisora, però, el nou Govern vol donar exemple i reduir l'aparell polític de l'administració en un mínim del 20%. Un cas paradigmàtic és el de la conselleria de Justícia, que eliminarà la secretaria de Serveis Penitenciaris i les direccions generals d'Infraestructures i de Recursos de l'Administració de Justícia. De fet, segons ha pogut saber l'ARA, la mateixa consellera, Pilar Fernández Bozal, ho va comunicar ahir als responsables de les àrees afectades. Avui mateix el consell executiu podria aprovar els cessaments dels fins ara directors de les unitats i el decret de reestructuració del departament.

Fins avui, la secretaria de Serveis Penitenciaris s'encarregava de tot el sistema d'execució penal a Catalunya i articulava les seves actuacions mitjançant les direccions generals de Recursos i Règim Penitenciari i la d'Execució Penal a la Comunitat i de Justícia Juvenil, dos àmbits que es mantindrien. Tanmateix, avui també podria ser nomenat com a director de Dret i Entitats Jurídiques, direcció encarregada del bon funcionament de les associacions i fundacions, l'advocat de 42 anys Santiago Ballester Muñoz. En darrer lloc, podria formar part del nou equip directiu del Departament Carme Virgili i Vilanova, que ocuparia el càrrec de secretària de Relacions amb l'Administració de Justícia.

Homs, rostre del Govern

Comptat i debatut, la major part de la reunió d'avui estarà destinada a definir la nova estructura de l'administració. Entre els principals nomenaments es preveu el de Jordi Cuminal com a director general de Comunicació, el d'Antoni Castellà com a secretari d'Universitats, el de Xavier Crespo com a secretari de Seguretat i el de Toni Reig com a director general de Joventut.

La principal novetat de la roda de premsa posterior al consell executiu serà la presència de Francesc Homs, secretari general de Presidència, que exercirà de portaveu. Mas vol evitar així l'error que va cometre el segon tripartit, i que va reconèixer José Montilla, de no tenir un portaveu de perfil polític. Homs, doncs, serà l'home de les respostes, de les reaccions i de les relacions amb la premsa. La cara del nou Govern.

stats