Crònica 18/02/2012

Les retallades encenen els carrers a València

Les retallades i estretors als serveis públics al País Valencià, que aquests dies tenen com a icona l'IES Lluís Vives, provoquen tensió al carrer. Els manifestants denuncien brutalitat policial.

Salvador Almenar
3 min
La policia no va escatimar la força contra els estudiants que protestaven.

VALÈNCIA.La concentració en repulsa per l'actuació policial contra els alumnes de l'IES Lluís Vives es va saldar ahir amb sis nous detinguts. Aquests manifestants, que tenen entre 19 i 47 anys, van ser detinguts per delictes de desordre públic, resistència i desobediència a l'autoritat, i dos d'ells per atemptar contra l'autoritat. Des que dimecres van començar les protestes estudiantils contra les retallades en educació perpetrades pel govern valencià, un total de 17 persones han estat detingudes, dos de les quals menors d'edat. Ahir a la nit van quedar en llibertat després de declarar davant el jutge vuit dels deu detinguts dijous. Dos ja havien sortit en llibertat dijous mateix a la nit. Durant tota la jornada d'ahir els partits polítics i el sector educatiu van demanar explicacions a la delegada del govern espanyol al País Valencià, Paula Sánchez de León, per la "desproporció i la brutalitat" de l'actuació policial. La delegada finalment es va pronunciar a mitja tarda d'ahir, però en una direcció diametralment oposada a la que haurien volgut tant els manifestants com l'oposició del País Valencià. En una escarida nota enviada als mitjans de comunicació, Sánchez de León va avalar l'actuació policial i va responsabilitzar els manifestants dels aldarulls: "La delegació del govern dóna suport a les actuacions policials dutes a terme, fruit d'accions il·lícites protagonitzades per un grup minoritari de manifestants". Així mateix, el comunicat advertia que les "concentracions no comunicades" com les dels últims dies són il·legals.

Avís a navegants

Twitter es va convertir ahir en un mitjà clau per a la convocatòria de les protestes i la comunicació entre manifestants. Tant que, en el comunicat, la delegada del govern espanyol advertia els que "utilitzen les xarxes socials com a òrgans convocants" que estaven incorrent en una il·legalitat propiciant protestes no comunicades a la delegació. La tercera jornada d'enfrontaments entre la policia i els estudiants va començar després que mig miler d'estudiants es concentressin al migdia davant les portes de l'IES LLuís Vives per exigir l'alliberament dels detinguts el dia anterior. Des d'allà i sota l'atenta mirada de fortes mesures de seguretat, els manifestants -als quals ahir es van sumar universitaris i pares- es van dirigir fins a la comissaria de Sapadors per esperar l'alliberament dels detinguts.

Després d'alguns aldarulls durant el recorregut pel centre de València, la policia va retenir durant més de quatre hores prop d'uns 200 manifestants que havien fet una seguda davant la comissaria. Els estudiants volien anar a la Ciutat de la Justícia per esperar els companys que havien de passar a disposició judicial, però els agents els hi van impedir encerclant-los i identificant-los un per un durant diverses hores. Es van produir algunes càrregues que van causar ferides en cinc agents i quatre manifestants, segons la versió de la policia.

Amenaces de la policia

Les declaracions, però, de la Mariola, alumna de 17 anys del Lluís Vives, desmenteixen la versió de la policia: "És impossible que tinguin ferides, anaven amb casc i escut; no els podíem tocar. Si no fèiem el que ells volien, ens pegaven amb la porra". Aquesta jove va relatar a l'ARA la desassistència patida al llarg del bloqueig: "A una noia li van obrir el cap d'un cop. Vam telefonar a l'ambulància i ens van dir que tenien ordres de no venir". "Ens han tingut allà retinguts durant hores, sense poder menjar ni beure", va denunciar. Prop de les cinc de la tarda els agents van començar a deixar marxar els que ja havien identificat. Això sí, sota l'amenaça de detenir-los si els tornaven a identificar en manifestacions.

stats