RECURSOS PENITENCIARIS
Crònica 27/12/2011

El retard de la presó de Figueres manté sense feina 128 funcionaris

L'ajornament de l'obertura de la presó Puig de les Basses de Figueres manté sense feina 128 funcionaris. Van aconseguir la plaça per oposició fa més de mig any i la seva situació és cada cop més precària.

L.d.r.
2 min
La presó Puig de les Basses de Figueres encara no ha entrat  en funcionament.

BARCELONA"Feia 16 anys que treballava com a comercial i vaig deixar l'empresa per poder opositar a funcionari de presons, perquè creia que tindria un futur millor", es lamenta l'Àngel. És una de les 128 persones que van aconseguir una plaça de funcionari a la presó de Puig de les Basses de Figueres després de passar totes les proves. Ara acumula mesos a l'atur, pendent de la incerta obertura definitiva del centre, que s'ha endarrerit un any més. És pràcticament impossible que el nou equipament aculli presos el 2012, tal com va avançar l'ARA. La conselleria de Justícia minimitza la xifra de treballadors a l'estacada. Assegura que només queden per recol·locar entre 75 i 80 funcionaris, perquè la resta estan cobrint baixes i fent substitucions.

El tripartit va preveure que la nova presó de Figueres entraria en funcionament el gener d'aquest 2011, per la qual cosa la Generalitat va convocar 470 places per treballar en presons la primavera del 2010. Més de la meitat d'aquelles places havien de ser de nova creació, pendents de l'obertura del centre penitenciari.

Les primeres proves selectives van acabar al setembre i poc després van començar els cursos de formació i les pràctiques, que duraven un total de quatre mesos. Per poder fer els cursos alguns d'aquests futurs funcionaris, com l'Àngel, van deixar les seves feines o, fins i tot, negocis propis, ja que no hi havia temps material per compaginar les dues coses.

"Teníem la il·lusió d'una feina per a tota la vida i, tot i que hi començaven a haver rumors que tardarien més a obrir el centre pensàvem que serien pocs mesos", explica l'Antoni, un altre dels afectats. Assegura que mentre feien les pràctiques, la Generalitat va modificar les bases de la convocatòria d'oposicions i va nomenar només 342 funcionaris, als quals van oferir places vacants en centres que ja estan funcionant. A les altres 128 persones, per ordre de nota, només els va quedar l'opció d'escollir Puig de les Basses, i la seva plaça va quedar supeditada a l'obertura del centre. "Les oposicions les van posar ells i ara ens han deixat penjats", afegeix l'Antoni. Explica que la resposta de la Generalitat va ser posar-los a la borsa d'interins, però només una part dels 128 funcionaris han pogut fer substitucions.

stats