FINANÇAMENT AGRARI
Crònica 08/12/2011

La retirada de dipòsits a les cooperatives es limita al 0,3%

La fugida de dipòsits a les seccions de crèdit de les cooperatives ha estat només del 0,3%, segons la Federació de Cooperatives Agràries. La Unió de Pagesos creu que cal més participació dels socis.

Dani Revenga
2 min
La façana de la secció de crèdit de  l'Aldea, que ahir va presentar preconcurs.

TARRAGONA.Tranquil·litat a les seccions de crèdit de les cooperatives agràries després de la crisi de la de l'Aldea. La federació que aglutina el sector va emetre ahir un comunicat en el qual limita la retirada de dipòsits al 0,3% sobre un import total de 678 milions d'euros. Les seccions de crèdit són les que mantenen el finançament en el sector agrari, mentre que bancs i caixes han reduït la seva activitat creditícia en un 11,2% l'últim any.

Per la seva banda, el responsable d'organització de la comissió permanent d'Unió de Pagesos, Josep Carlos Vicente, va pronosticar ahir que no hi hauria efecte contagi a altres cooperatives arran del concurs de creditors de la secció de crèdit presentat per la de l'Aldea.

Vicente considera que perquè no s'arribi a situacions extremes "cal més participació dels socis de les cooperatives en el seu dia a dia, perquè al cap i a la fi és el seu negoci i tenen el seu dret d'implicar-se en la presa de decisions". El portaveu d'Unió de Pagesos diagnostica que hi ha "una certa inèrcia" que cal trencar per "estalviar-nos problemes com els de l'Aldea". Pel que fa a aquest cas concret, Vicente va explicar que "fa uns anys un grup de socis ja van abandonar aquesta cooperativa perquè no estaven d'acord amb el rumb que tenia".

Tot i aquestes recomanacions, Vicente reconeix que "en algunes cooperatives hi ha dèficits democràtics", ja que les persones que les governen fan difícil la participació. El cas va aterrar ahir oficialment al jutjat mercantil de Tarragona. La cooperativa va presentar ahir la situació de preconcurs de creditors, moviment a partir del qual s'obre un termini de quatre mesos en què intentarà aconseguir liquiditat. Si no s'aconsegueix, l'entitat presentaria definitivament el concurs.

stats