FINANCES
Crònica 19/10/2011

La revisió cadastral dispara els ingressos municipals per l'IBI

Barcelona, que demà aprovarà les noves ordenances fiscals, manté la incògnita de la revisió del cadastre que li toca per llei. Una desena de grans ajuntaments catalans s'han acollit a la mesura amb atenuants.

Albert Balanzà
3 min
Ajuntaments com el de Barcelona han retocat a l'alça el tipus impositiu que serveix per quantificar l'impost de béns immobles.

Barcelona.L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha aprovat aquesta setmana una rebaixa del tipus impositiu de l'impost sobre béns immobles -la taxa que ara mateix representa la principal font d'ingressos dels municipis-, però ingressarà dos milions d'euros més per l'augment d'aquest impost en la línia de l'IPC, que aquest any pot acabar al voltant del 3%. Sant Cugat, que el 2006 va aplicar la revisió del cadastre que el ministeri d'Economia obliga a fer en un període màxim de deu anys, ha aplicat aquest atenuant en el tipus impositiu (del 0,52% al 0,50%) "per minimitzar la revisió cadastral" que va aplicar a tota la ciutat i que pot anar aplicant a la baixa fins al límit del 0,4%.

Amb unes de les finances més sanejades de l'àrea metropolitana, però, la ciutat vallesana es pot permetre el luxe, en temps de crisi, d'estalviar-se una part de la forta propina que representa la revalorització del cadastre per a les arques municipals. Algunes ciutats del seu entorn que també van acollir-se a la revisió del ministeri el mateix any 2006 -com Cerdanyola del Vallès (0,53%), Sant Boi de Llobregat (0,54%) i Viladecans (0,58%)- tenen un tipus impositiu més alt. Viladecans, per exemple, també ha compensat l'IBI "per evitar una pujada més gran marcada per la revisió cadastral a l'alça de l'Estat". Hi ha altres ajuntaments, com el de Mataró -que també va revisar el seu cadastre el 2006-, que han adequat del 0,33% al 0,4% el seu tipus impositiu sobre l'IBI, però han congelat la majoria de la resta d'impostos. Un dels últims ajuntaments a sotmetre's a la revisió del cadastre, Manresa, que ho va fer el 2008, també ha apujat els impostos sobre el 3% de l'IPC, però, segons s'apunta en els comunicats oficials, "modificarà a la baixa els coeficients correctors que actuen sobre els valors cadastrals dels immobles".

Amb aquests precedents, ahir l'Ajuntament de Barcelona va presentar unes ordenances fiscals que apugen dues centèsimes el tipus impositiu del valor cadastral que serveix per pagar l'IBI (del 0,75% al 0,77%). Però en cap moment de l'elaboració de la proposta i de la negociació amb el PP s'ha apuntat la possibilitat d'abordar la revisió del cadastre que Barcelona hauria d'aplicar aquest any, ja que l'última revisió correspon a l'any 2001. L'últim equip de govern socialista ja va desestimar acollir-se a la mesura, òbviament impopular per l'augment directe d'impostos, perquè tenia a tocar la celebració de les eleccions municipals del maig. El nou equip de Xavier Trias no aplicarà el nou cadastre fins a les ordenances fiscals del 2012, i aleshores es veurà si atenua o no la resta d'impostos.

Nous impostos

De tota manera, els ajuntaments amb el cadastre revisat recentment no han perdut l'oportunitat de crear noves taxes per equilibrar els seus números o per compensar la despesa extra que significarà el retorn de la liquidació a l'Estat. Així, Sant Cugat del Vallès tindrà a partir d'ara taxa de clavegueram i gravarà les companyies elèctriques que operin a la ciutat i les empreses que requereixin serveis especials de la policia municipal; Manresa recuperarà una taxa per ocupació de via pública amb material de construcció que no s'aplicava des del 2008; Mataró ha creat fins a sis tipus de taxes no generals (algunes de més de 20 euros per llicències urbanístiques, però també una de 60 euros per permanència al dipòsit municipal de vehicles abandonats).

L'Hospitalet, que com Barcelona té pendent la revisió del cadastre -l'última va ser el 2000-, ha creat una taxa de 150 euros per casar-se al palauet de Can Boixeres i una altra de 40 euros per tenir gossos perillosos. Barcelona, contra la línia de Mataró, en lloc de crear taxes per llicències urbanístiques ha eliminat la que es cobrava per obres menors. Cadascú fa els seus números.

stats