Crònica 03/08/2011

"La revolta s'acabarà quan es faci justícia"

Por "Els governants dels països del Golf temen que si es jutja Mubàrak els següents a caure seran ells" Radicalisme "Els salafistes volen atraure l'esperit de la revolució"

A.m.
2 min
La periodista egípcia Randa Achmawi a Barcelona.

Randa Achmawi, periodista egípcia del setmanari Al-Ahram Hebdo , va viure en primera persona la revolta egípcia que va acabar amb el règim de Hosni Mubàrak. La setmana passada va ser a Barcelona per participar en unes jornades que analitzaven l'impacte polític de la Primavera Àrab a la Mediterrània.

Després de la caiguda de Mubàrak la gent va tornar a Tahrir. Per què?

La revolució no s'ha acabat perquè les demandes no han estat satisfetes. Els responsables de la mort de manifestants durant la revolta no han estat jutjats i el principal exponent d'aquest fet és Mubàrak. Els policies que van matar civils continuen treballant. És per això que els manifestants van tornar a la plaça Tahrir.

Hi ha risc que els salafistes s'apropiïn de la contrarevolta?

Estan tractant d'atreure l'esperit de la revolució. La gran protesta a Tahrir que va acabar amb el règim no va comptar amb els salafistes i els musulmans radicals, que estaven al bàndol del règim. Els que ara critiquen el règim eren apòstols de Mubàrak abans de la revolució. Després de la caiguda del dictador, van canviar el seu discurs. El seu programa és dogmàtic i antidemocràtic i si s'imposessin a les urnes mai aportarien democràcia.

Què passarà si no es jutgen els responsables dels crims comesos?

El poble reaccionarà amb força. Mubàrak va triar quedar-se a Egipte i la gent vol justícia. S'han comès molts crims i la gent no pararà de manifestar-se fins que no es jutgi el dictador.

Què s'espera del govern militar actual que governa Egipte?

Els militars són militars. No els agrada que ningú els qüestioni ni els doni ordres. Si fos per ells no hi hauria cap llibertat a Egipte, ni caldria jutjar cap responsable dels crims comesos durant la revolta, sobretot pel que fa als policies. Es va derrocar Mubàrak, però aquesta gent va créixer amb ell i encara hi són. L'exèrcit no sap treballar en democràcia i es resistirà al canvi.

Els països del Golf influeixen perquè no es jutgi Mubarak?

Estan pressionant el govern militar perquè no se'l jutgi amenaçant de retirar les seves inversions a Egipte. Temen per la seva pròpia existència. Si Mubàrak és jutjat, ells van al darrere. Els governants dels països del Golf senten que si són derrocats seran jutjats i fins i tot poden ser condemnats a mort.

Quin és el rol de la comunitat internacional a Egipte?

Hi ha molt de ressentiment cap a la comunitat internacional per part del poble egipci. Les potències occidentals eren amigues de tots els dictadors del món àrab i no havien escoltat mai les veus genuïnes que venien del carrer. Tenen una doble cara. Per una banda diuen que defensen els drets humans i la democràcia, però en privat es reuneixen amb els dictadors i els donen suport.

stats