LA CRISI DEL DEUTE
Crònica 21/11/2011

Els rics no volen "bons patriòtics"

El deute de la Generalitat genera un gran interès entre els ciutadans, que n'han esgotat les tres vendes que s'han fet durant els últims 12 mesos. Però per als ciutadans rics no tenen el mateix atractiu.

àlex Font Manté
2 min
BON NEGOCI  Fainé (La Caixa), al centre, i Todó (CatalunyaCaixa) presideixen les dues entitats que han col·locat el 65% dels bons de la Generalitat.

BARCELONAEls bons de la Generalitat no interessen als rics malgrat l'atractiva rendibilitat que ofereixen. La setmana passada, el Govern va tancar amb èxit la tercera emissió dels anomenats bons patriòtics, però poques persones amb rendes altes n'hauran comprat. La fiscalitat actual penalitza els ciutadans adinerats quan fan determinades inversions, com els bons patriòtics, de manera que acaben preferint productes diferents i a priori menys atractius.

Amb la llei actual, un ciutadà no pot pagar més d'un 60% dels seus ingressos en IRPF i impost de patrimoni. Si hi ha algú a qui correspon pagar més (per exemple, un 68%), el nivell es rebaixa fins al 60% perquè es considera que els impostos que pagaria són excessius. Però aquest límit desapareix quan una persona té ingressos provinents d'interessos o dividends. Aquest tipus d'ingressos estan exclosos del límit del 60% d'impostos.

D'aquesta manera, una persona adinerada que hagi invertit els seus diners en bons patriòtics podria acabar pagant, per exemple, un 63%, 65% o 68% en impostos, depenent de la quantitat de bons que hagi comprat. "Nosaltres hem de recomanar als nostres clients que no comprin bons de la Generalitat", admet l'advocada d'un gran bufet de Barcelona.

Impostos

En principi, els ciutadans que hagin invertit 20.000 euros en bons patriòtics amb venciment a un any cobraran uns interessos del 4,75%: en total, 900 euros. Però mentre que un ciutadà mitjà només pagarà un 21% d'impostos per aquests interessos que ha cobrat (189 euros), una persona adinerada pagarà un 60% d'impostos (en total, 540 euros). Quan parlem de persona adinerada ens referim a aquells a qui, originalment, correspondria pagar més d'un 60% en IRPF i impost de patrimoni.

Per aquest motiu, els advocats recomanen als seus clients rics que inverteixin en aquells productes que no ofereixen una rendibilitat explícita, és a dir, que no generen interessos ni dividends. Per exemple, poden posar els seus diners en un fons d'inversió. En aquest cas, el client compra i, al cap d'un temps, ven la seva participació, a poder ser a un preu més elevat. Els beneficis d'aquesta operació no generen una rendibilitat explícita (de fet, pot ser que no es generi cap rendibilitat, sinó pèrdues, si el fons d'inversió perd valor). El problema dels productes sense rendibilitat explícita és que no garanteixen els ingressos de la mateixa manera que els altres. Per tant, són arriscats i menys atractius.

stats