MÉS AUSTERITAT
Crònica 29/12/2011

El salari mínim, congelat en 641 euros

El govern espanyol vol congelar el salari mínim el 2012 com una mesura més d'austeritat. Si la proposta tira endavant, quedarà en els 641,4 euros bruts actuals, un dels més baixos de la zona euro.

Elena Freixa
2 min

BARCELONAEl salari mínim ha crescut històricament a l'Estat, fins i tot els anys en què la crisi ha fet que els increments fossin més petits (de l'1,3% el 2011). Però el nou executiu de Mariano Rajoy va enviar ahir als agents socials la proposta per a l'any que ve, que preveu per primer cop una congelació. El consell de ministres té previst aprovar demà aquesta mesura que ahir van rebutjar CCOO i UGT, que havien demanat que s'apugés.

El salari mínim interprofessional (SMI) de 641,4 euros mensuals en 14 pagues (de 748,3 euros si es calcula en 12 pagues) és un dels més baixos de la zona euro. Només Portugal bat el rècord negatiu amb un sou mínim de 565,83 euros, segons l'Eurostat. En canvi, a França supera els 1.300 euros i a Irlanda està per sobre dels 1.400 euros.

A l'oposició, tant el PSOE com IU van criticar la congelació perquè va en contra de la recuperació econòmica i la reactivació del consum. L'exministre de Treball Valeriano Gómez va lamentar la "injustícia" i va reivindicar un increment d'almenys l'1,6% per alinear-se amb l'augment que s'ha pactat en els sous dels convenis col·lectius. Els sindicats van reivindicar un augment per no perdre més poder adquisitiu davant del previst increment de preus per sobre de l'1,5%.

La congelació allunya encara més l'objectiu compromès a la Carta Social Europea que els sous mínims arribessin al 60% del salari mitjà. El pes a Espanya és de poc més del 41% i va baixant. Per complir, hauria de superar els 1.000 euros.

La petita reforma laboral

La ministra de Treball, Fátima Báñez, va continuar ahir la ronda de contactes amb els agents socials per veure la maduresa en què es troba el diàleg social per pactar reformes laborals. Després de reunir-se per separat amb els secretaris generals de CCOO i de la UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, la titular de Treball va refermar-se en l'optimisme i va assegurar que veu bona disposició entre els interlocutors perquè arribin els pactes.

L'estat de la negociació, però, no avança en temes cabdals com la contractació, les causes d'acomiadament i les reestructuracions de plantilles. Els sindicats diuen que la patronal CEOE no ha posat damunt la taula les minifeines(feines amb horari reduït i sou baix), però sí un creixement "extremadament moderat" dels sous, informa Efe. El pacte està gairebé assegurat en punts com la formació, la resolució extrajudicial dels conflictes laborals i el calendari de festius.

stats