LABORAL
Crònica 25/01/2012

Els salaris es revisaran si es dispara la inflació

Els sous avançaran lentament i previsiblement per sota de l'IPC fins al 2014. Els sindicats han imposat en l'acord una fórmula per revisar els salaris en relació amb la inflació del conjunt de l'eurozona.

Elena Freixa
3 min
Tots els convenis inclouran a partir d'ara un apartat dedicat a facilitar que les empreses organitzin el calendari i les jornades en funció dels nivells d'activitat.

BARCELONA.La patronal CEOE i els sindicats CCOO i UGT treballen en el redactat definitiu de l'acord salarial, que recull austeritat en les pujades fins al 2014. Aquest any, els augments no superaran el 0,5% i l'any que ve arribaran com a màxim al 0,6%. De cara al 2014, l'augment podria arribar a ser de l'1%. En tots tres casos, però, l'esborrany preveu una clàusula per revisar aquests discrets increments en cas que la inflació es desviï molt per sobre de les previsions europees, situades en el 2%.

Aquesta clàusula d'actualització salarial permetrà afegir a la pujada dels sous la diferència entre la inflació espanyola i la de l'eurozona, segons explicaven ahir fonts de CCOO. A més a més, en cas que el preu del petroli Brent sigui un 10% més alt al desembre respecte del mateix mes de l'any anterior, es descomptarà l'impacte dels carburants en l'IPC abans de calcular el diferencial i actualitzar els sous.

L'altra novetat en els sous serà la inclusió en tots els convenis col·lectius d'un component variable lligat a altres indicadors econòmics més enllà de la inflació, entre els quals hi ha l'activitat empresarial i els seus resultats econòmics (les vendes, els beneficis o la productivitat).

Pel que fa als convenis signats i vigents en els pròxims tres anys, l'acord entre agents socials i patronal convida a replantejar la part salarial per incloure aquests nous increments.

Motius per no aplicar el conveni

L'ala dura de la CEOE no ha aconseguit imposar la congelació total de les rendes amb l'argument de les males perspectives econòmiques que arriben des d'Europa i l'FMI. Justament per la més que garantida recessió, el pacte salarial inclou un apartat en què s'amplien les causes perquè les empreses puguin deixar d'aplicar els convenis si les coses els van malament. El document inclou com a possibles causes per no complir el conveni la "baixada persistent" d'ingressos, dels beneficis o de la productivitat. També qualsevol perspectiva econòmica a l'empresa que pogués "veure's afectada negativament" si s'apliquessin els acords pactats al conveni.

Amb aquest escenari, una empresa podrà deixar d'aplicar el conveni de manera temporal (no més enllà de tres anys ni de la vigència dels pactes signats). Això afectaria també el sistema de remuneració acordat, als horaris i la distribució de la jornada, el règim de torns de treball i la mobilitat de funcions que desenvolupen els treballadors dins de l'organització.

Flexibilitat a canvi d'ocupació

La flexibilitat dins l'empresa ha de ser, segons l'acord, un dels grans pilars en la negociació dels convenis col·lectius a partir d'ara. Això vol dir donar marge a l'empresa per actuar -previ pacte amb els seus treballadors- sobre aspectes com els temps del treball i les jornades flexibles o bé les anomenades bosses d'hores per alterar el calendari laboral. Al final de l'any, però, cap d'aquestes mesures pot suposar més hores treballades que les que preveu el conveni. En sectors com el de l'automoció aquests aspectes ja es preveuen per adaptar-se a les oscil·lacions de la producció.

El pacte salarial se sotmetrà els pròxims dies al veredicte dels comitès confederals de les diferents organitzacions. Avui, CCOO i UGT celebren els seus comitès per avaluar-ne el contingut. El govern espanyol vol que tot plegat quedi enllestit aquesta setmana per poder-ho presentar dilluns vinent en la cimera europea en què el president, Mariano Rajoy, s'estrenarà com a representat d'Espanya. Pel mateix motiu, l'altra gran reforma que té entre mans l'executiu, la laboral, podria sortir aquest mateix divendres del consell de ministres. CCOO va considerar ahir que els acords en negociació col·lectiva i flexibilitat "buiden de contingut" la necessitat d'impulsar la reforma laboral.

stats