LA GUERRA BRUTA DE DAMASC
Crònica 10/02/2012

Els serveis secrets de Síria intimiden l'oposició a Europa

Alemanya ha dit prou a l'assetjament que els serveis secrets de Síria imposen als dissidents a l'estranger. Els opositors sirians de Barcelona i Madrid també denuncien les intimidacions.

Cristina Mas
3 min
CIUTAT FANTASMA  Les imatges que els activistes envien des de Homs mostren una ciutat arrasada després de sis dies de bombardejos.

BARCELONA.Els sirians que viuen a Europa no s'escapen de la llarga mà dels serveis secrets del règim de Damasc, la temuda muhabarat. Alemanya va anunciar ahir l'expulsió de quatre funcionaris de l'ambaixada siriana a Berlín, acusats d'haver espiat i assetjat els opositors que es manifesten contra Baixar al-Assad. Dimecres la Fiscalia Federal havia detingut dos homes (un sirià i un de doble nacionalitat libanesa i alemanya) acusats de ser agents secrets sirians enviats al país per intimidar els opositors.

La comunitat siriana a Barcelona i a Madrid també ha denunciat el setge dels serveis d'intel·ligència del règim que, asseguren, estan directament lligats a l'ambaixada. Molts reben trucades amenaçant-los de represàlies contra els seus familiars a Síria. En més d'un cas han passat de les paraules als fets.

Un empresari informàtic resident a Madrid que no vol que es publiqui el seu nom explica que el seu germà va ser detingut al juny a Síria. "El van interrogar durant quatre dies i els agents de la muhabarat li van ensenyar fotografies i vídeos d'una manifestació que havíem fet davant l'ambaixada a Madrid. El van torturar i va haver d'identificar-me en les imatges, el van obligar a trucar-me per dir-me que deixés de participar en les protestes si no volia que li passés res", diu en una denúncia presentada a l'Audiència Nacional per l'Associació de Suport al Poble Sirià. La demanda s'adreça contra l'ambaixador sirià a Madrid i el director del Centre Cultural Sirià, i documenta diversos casos d'assetjament.

Amenaces als familiars

Els familiars d'un jove de Madrid que viuen a Hama també han rebut la visita de la policia secreta. "Els han amenaçat pel que jo faig aquí: difondre el que passa a Síria a través de les xarxes socials i convocar manifestacions", explica. "Utilitzen la por, però arribats a aquest punt ja hem perdut la por", afegeix.

L'Abdulkader, un metge resident a Barcelona, no en té cap dubte: "El que hi ha a Madrid no és una ambaixada, sinó un departament de la policia secreta. La seva funció és controlar els opositors, escriure informes i enviar-los a Damasc. Sempre ha sigut així, però des de l'inici de la revolta tot s'ha accelerat", lamenta.

Un dels episodis més greus ha estat el d'una jove d'origen sirià investigadora d'una universitat de Madrid que va decidir anar a viure al Marroc després que un desconegut entrés a casa seva i després d'haver rebut amenaces contra el seu marit i el seu fill. La mare de la investigadora i el seu tiet van ser detinguts i interrogats a Damasc sobre les seves activitats a Espanya i van haver de signar un document en què renegaven d'ella.

Els que participen en les protestes tenen problemes per renovar els passaports i per fer altres tràmits a l'ambaixada: "Quan hi entres, els funcionaris et diuen obertament que no pots fer res perquè ets dels que es manifesten a la porta", assegura el Nidal, un metge sirià que viu des de fa vint anys a Madrid. "El responsable de seguretat de l'ambaixada és un coronel de l'exèrcit que vivia al Líban i el van enviar a Espanya després de la retirada siriana", denuncia. "A totes les ambaixades a Europa trobem agregats comercials o culturals que tenen un currículum que no es correspon precisament amb el seu càrrec, i que són elements molt perillosos", alerta.

Interrogatoris

Tant el Nidal com l'Abdulkader havien hagut de suportar interrogatoris abans de l'esclat de la revolta, ara fa onze mesos, cada vegada que visitaven les seves famílies a Síria. "El més normal era passar la meitat del temps d'un servei de seguretat a l'altre: la muhabarat té 23 cossos i sempre ens marejaven enviant-nos d'un lloc a l'altre, i de vegades ens interrogaven sobre informes amb fotografies redactats des de Madrid", recorda l'Abdulkader.

Pere Vilanova, catedràtic de ciència política de la UB considera aquestes pràctiques un senyal de nerviosisme del règim: "L'esquema de la muhabarat és el d'un aparell lligat directament al cap del règim i que no té cap mena de control legal. Sempre intenten controlar la dissidència a l'estranger, i com que a més s'allarga la revolta, ho intenten amb més força".

També hi ha hagut episodis de propaganda i manipulació: "Durant la Jornada Mundial de la Joventut, quan ens estàvem manifestant davant l'ambaixada van passar uns joves israelians amb les seves banderes: des del balcó van gravar un vídeo amb un angle de manera que semblava que estaven amb nosaltres. El van emetre per la televisió estatal, acusant-nos de col·laborar amb l'enemic sionista", recorda l'Ossama, president de l'associació.

L'entitat s'ha posat en contacte amb el ministeri d'Exteriors per demanar una reacció davant del personal diplomàtic. "Ho hem explicat tot, a l'anterior govern i a l'actual, però fins ara no han fet gairebé res", lamenta l'Ossama. L'assetjament depassa les fronteres d'Europa: Amnistia Internacional ha publicat un informe titulat La llarga mà de la muhabarat en què es documenten casos semblants al Canadà, els Estats Units i Xile.

stats