RECUPERACIÓ INDUSTRIAL
Crònica 12/10/2011

El sector químic torna a nivells d'activitat d'abans de la crisi

La indústria química acumula un creixement del 8% en les vendes aquest any. Gràcies a l'empenta de l'exportació, el sector confia a igualar els nivells d'activitat del 2007, abans de l'esclat de la crisi.

Elena Freixa
2 min
La planta de Repsol a la Pobla de Mafument, al Tarragonès, és una de les principals indústries químiques de Catalunya.

Barcelona.Les empreses químiques a Espanya veuen amb moderat optimisme el 2011, tot i la difícil conjuntura econòmica. Els factors que expliquen aquestes bones perspectives són les exportacions, que van créixer un 18% fins al juny, i la recuperació dels preus de venda, que feia dos anys que estaven enfonsats, segons les dades de la patronal del sector, Feique. La demanda exterior farà que la producció a les fàbriques creixi un 2% fins a finals d'any i que la facturació augmenti per sobre del 8%, fins als 57.400 milions d'euros.

Per branques d'activitat, la química bàsica i l'orientada al consum final són les que lideraran aquesta recuperació i les que incrementen més les exportacions, mentre que la química farmacèutica, immersa en la seva pròpia crisi, segueix amb vendes a la baixa i va exportar un 7,7% menys fins al juny. El president de Feique i màxim responsable de Solvay Ibérica, Luis Serrano, va reconèixer que la millora de l'activitat no permet encara recuperar els llocs de treball que la crisi ha destruït. Segons les dades de l'anuari de la patronal, entre el 2008 i el 2010 van desaparèixer 260 empreses del sector a tot l'Estat, i el nombre d'assalariats directes es va reduir en més de 27.000 persones.

La millora en el sector té un impacte especial en l'economia catalana, ja que el Principat aglutina la meitat del pes d'aquesta indústria a Espanya. El pol químic de Tarragona és el bressol del sector a Catalunya i concentra el 50% de la producció. La seva especialització en la branca de química bàsica el converteix, a més, en tot un referent al sud d'Europa. En aquesta àrea s'hi concentra una quarta part de tota la producció química a l'Estat.

Estabilitat legislativa

El sector químic és un dels legislats a nivell europeu. Però les empreses es queixen que el govern espanyol hagi portat algunes lleis "més enllà" del que dicta la UE i els generi desavantatges respecte a competidors d'altres països. Serrano va demanar que l'executiu s'esforci a garantir un marc legislatiu estable.El conseller d'Empresa, Francesc Xavier Mena, va prometre que el Govern s'esforçarà perquè el sector se senti "còmode" a Catalunya.

stats