UN PAÍS A LA DERIVA Anàlisi
Crònica 05/01/2011

Un nou segrest i encara sense full de ruta per a Somàlia

Josep Maria Royo Aspa
3 min
Un grup de militars alemanys, integrants de l'operació Atalanta de la Unió Europea per fer front a la pirateria, van frustrar un segrest davant les costes de Somàlia el març del 2009.

INVESTIGADOR / ESCOLA DE CULTURA DE PAUUn nou segrest d'un pesquer -el Vega 5 - amb dos mariners gallecs torna a la primera plana de l'actualitat la situació a Somàlia. Aproximadament una trentena d'embarcacions de guerra de prop de 20 estats patrullen les costes d'aquest país al golf d'Aden i la part nord-occidental de l'oceà Índic en una de les operacions militars més grans del món per intentar fer front als atacs de les milícies somalis als vaixells que circulen per aquestes aigües. Una sopa de lletres composta per Eu Navfor, l'OTAN (a través de l'Operation Ocean Shield) i la CTF 151 o Combined Task Force 151 (liderada per la V flota nord-americana), a la qual se sumen vaixells d'altres estats com el Japó, Rússia, la Xina, l'Índia i l'Aràbia Saudita, intenten evitar "la pirateria i les seves amenaces al comerç, l'estabilitat regional i la llibertat de navegació" des de finals del 2008.

A principis d'aquest 2011 són 44 embarcacions (de pesca, de lleure i de transport marítim) i al voltant de 800 persones les que estan segrestades en territori somali a l'espera de ser alliberades mitjançant elevades sumes de diners. Aquesta qüestió i, molt tangencialment, la situació del conflicte a Somàlia, s'han posat de manifest a Espanya amb els segrestos del Playa de Bakio , l' Alakrana i dels vaixells espanyols amb bandera de conveniència Sakoba i ara el Vega 5 . Aquests segrestos van obrir a Espanya el debat sobre el finançament de la seguretat privada dels vaixells espanyols que treballen en aquestes aigües i el pagament de rescats per part del govern.

Construir un estat

En paral·lel, la comunitat internacional també intenta construir un estat a Somàlia que faci front a aquests reptes, encara que fins ara tots els esforços estan fracassant, com reconeixen les organitzacions i estats que componen aquesta operació militar i que coordinen les accions a nivell polític, perquè s'ha prioritzat la intervenció en l'àmbit militar.

Ara mateix, dos milions de persones depenen de l'ajuda humanitària i un milió i mig de persones han estat desplaçades per la violència que afecta algunes parts del centre i el sud del país. El Govern Federal de Transició (GFT) i els seus aliats, s'enfronten a una sèrie de grups armats, encapçalats pel grup islamista Al-Shabab. Les vinculacions d'Al-Shabab amb Al-Qaida, que ara les filtracions de Wikileaks han rebaixat, van ser l'excusa dels EUA per fomentar la intervenció militar al país i empènyer Etiòpia a envair Somàlia entre el 2007 i el 2009, amb la qual cosa va començar una guerra contra Al-Shabab de greus conseqüències.

El GFT no disposa de recursos ni de la legitimitat de la població somali perquè basa l'estratègia en la lluita contra aquesta insurgència buscant el suport d'una missió de la Unió Africana, que no ha distingit entre població civil i militar en les seves accions bèl·liques, i d'Etiòpia, enemic històric de Somàlia. El Consell de Seguretat de l'ONU ha acceptat l'ampliació d'aquesta missió a petició de les organitzacions regionals africanes Unió Africana i l'Autoritat Intergovernamental per al Desenvolupament (IGAD), cosa que fa preveure una pròxima escalada de la violència al país.

Suport internacional

Qualsevol iniciativa que enforteixi les institucions tradicionals locals contribuirà a evitar el buit de poder que han ocupat els sectors islamistes més rigoristes i fonamentalistes. La mateixa ONU assenyala que no es pot limitar la lluita contra la pirateria a l'enviament de les forces navals internacionals, i afegeix que l'única solució sostenible és l'establiment d'un govern eficaç, institucions de seguretat i fonts alternatives d'ingressos. Perquè al país, malgrat ser titllat d'anàrquic i ingovernable, hi ha entitats polítiques locals i regionals que podrien construir el seu futur, i que mai han tingut el suport de la comunitat internacional per convertir-se en realitat sostenible. Exemple d'això és l'autoproclamada república independent de Somalilàndia (nord-oest de Somàlia). Quan arribarà l'hora de fer balanç de la intervenció internacional a Somàlia?

stats