Crònica 03/05/2011

"Entre els seguidors de Bin Laden regna un instint de venjança"

Alerta El cap de la intel·ligència europea alerta del perill d'atemptats espontanis de petites cèdules d'Al-Qaida. La represàlia en majúscules arribarà, però necessitarà més temps

Esther Moix
2 min
Rob Wainwright diu que ara Al-Qaida s'haurà de reorganitzar després de l'escapçament.

Quin serà el pròxim moviment d'Al-Qaida?

Hem d'esperar una reacció a curt termini. És natural que entre els seguidors d'Ossama Bin Laden regni cert instint de venjança. Els més perillosos, a més, no són els terroristes més professionalitzats, sinó els joves de les bases. Això és el que ara preocupa més les policies i els cossos de seguretat europeus.

Al-Qaida s'haurà de reorganitzar?

Tot i la importància de la figura de Bin Laden, en els últims anys Al-Qaida ha viscut una diversificació del comandament. Ara ja no hi ha una estructura piramidal, sinó una xarxa de filials semiindependents amb capacitat per actuar elles mateixes en diferents zones del món. Així doncs, la mort de Bin Laden no tindrà efectes en la capacitat de l'organització de cara als pròxims mesos.

Les cèdules del Magrib islàmic són la principal amenaça per a Europa?

Probablement, però no cal oblidar els grups del Iemen, des d'on ja van intentar atacar amb avions de càrrega fa un any.

Què passarà ara amb els terroristes buscats pels EUA al Pakistan?

Molts dels camps d'instrucció de terroristes al Pakistan es tancaran. Probablement ara mateix s'estan vivint moments de molta confusió, i bona part dels jihadistes que eren allà i que es poden escapar estan venint cap a Europa per buscar refugi.

Quin tipus d'atac s'espera com a represàlia per la mort de Bin Laden?

A curt termini pot augmentar l'amenaça terrorista a tot el món, però a petita escala. Un atac de gran dimensions no es prepara en dos dies, per molt enfadats que estiguin per l'assassinat del seu líder. Per ara, ha augmentat l'amenaça contra la seguretat dels ciutadans occidentals.

Hi ha la possibilitat que s'estigui gestant un altre 7-J o 11-M?

Des de fa un parell d'anys, i per tant molt abans de la mort de Bin Laden, les detencions de terroristes a Europa amb la intenció de cometre un atemptat han baixat un 50%. Al-Qaida fa temps que està debilitada i no té la mateixa capacitat que a principis de la dècada passada.

Tot i les diferències entre les xarxes d'Al-Qaida, el que les unia era l'admiració per Bin Laden?

Ell tenia un gran valor simbòlic. Representava el terrorista exitós, un home que ha aconseguit dur a terme la seva croada i no ser atrapat per la justícia. L'última dècada ha estat tot un heroi, una icona, per als joves que s'entrenen als camps d'instrucció d'Al-Qaida a tot el món. Es va aconseguir escapar durant gairebé deu anys de la recerca i captura del món occidental, i especialment de la guerra del terror de George Bush.

Atès que ha despertat l'instint de venjança, amb la mort de Bin Laden el món és més segur?

L'assassinat de Bin Laden és un èxit per a la seguretat de tot el món, d'això no en tinc cap dubte.

stats