L'AUGE DE LA PROSTITUCIÓ A L'ESTAT
Crònica 13/11/2011

"Els homes se senten cohibits, costa més lligar i anar amb prostitutes és barat"

Un 39% d'homes espanyols han contractat una prostituta, una xifra que ens situa al capdavant d'Europa. Més enllà dels estereotips, el perfil del consumidor és heterogeni i els motius són diversos.

Laura Díaz-roig
4 min
A Barcelona hi ha pocs clubs i locals, ja que és difícil que l'Ajuntament doni una nova llicència. Amb la crisi han augmentat els pisos autogestionats per les noies, sense intermediaris.

Barcelona.Un veí, un amic, el company de feina o el porter de la teva escala: quatre de cada deu espanyols han contractat algun cop els serveis d'una prostituta. L'Estat encapçala la llista dels països consumidors de prostitució de la Unió Europea, seguit molt de lluny per Suïssa, amb un consum del 19%, segons les dades recollides en una guia de l'Associació per a la Reinserció de Dones Prostitutes (ARMP). Per fer-nos-en una idea, països com Puerto Rico o Tailàndia se situen en un nivell de consum del 61% i el 73% respectivament. Però, qui són aquests clients? Podem trobar un perfil de consumidor? "És una persona com qualsevol altra -diu Jaume Almenara, professor de psicologia social de la Universitat de Barcelona-, gent de totes les classes socials: estrangers, classes mitjanes, professionals d'alta categoria, polítics".

Perfil estadístic

Homes dels 35 als 50 anys casats o amb parella i amb fills

Pràcticament la totalitat de consumidors de prostitució són homes, d'entre 35 i 50 anys, casats o que viuen en parella. El 55% tenen un fill o més. Aquestes són les dades recollides en la guia de l'ARMP, en què s'assegura que les estadístiques desmenteixen que siguin homes d'edat avançada o joves. "La llibertat sexual i l'empenta de la dona han pogut fer que molts homes se sentin cohibits: costa més lligar i anar de putes és barat", diu Almenara.

Segons l'espai

El tipus de client dependrà de l'espai on contracti aquest servei

Clarisa Velocci, de l'Associació Genera, que lluita pels drets de les dones en l'àmbit del treball sexual, distingeix entre les que ofereixen servies en espais oberts i les que treballen en espais tancats. Tot i que la prostitució al carrer és la més visible als mitjans de comunicació, més del 70% de les prostitutes a Barcelona exerceixen en espais tancats: pisos, pisos autogestionats -que han augmentat amb la crisi- o clubs i locals. La majoria de consumidors són de classe mitjana, però el perfil variarà segons si busquen una prostituta al carrer, que acostumen a ser més barates, o en un pis o un club.

Velocci també vol trencar els estereotips: "Fa la impressió que el consumidor és un home que busca certa vulnerabilitat de la dona, però aquest no és el perfil majoritari". I és que pel sol fet de donar un servei sexual, diu, no hi ha una desigualtat. "Passa de vegades, però no és la regla".

Perfil psicològic

Experts classifiquen els motius perquè un home paga els serveis

Tot i l'heterogeneïtat dels perfils, alguns experts han agrupat els clients tenint en compte els motius que els porten a consumir. És el cas del psicoanalista Juan Carlos Volnovich, que es basa en enquestes per classificar cinc hipòtesis: la timidesa o soledat afectiva, la desconfiança o temor cap a les dones, una vida sexual insatisfactòria amb les seves parelles, la possibilitat d'eludir qualsevol tipus de responsabilitat i, finalment, l'addicció al sexe.

"Anar de putes és una faceta més de la vida. Per a algunes persones pot ser momentàniament com un substitutiu de la vida en parella", diu el professor Almenara, que assegura que hi ha molta gent cansada que li facin mal. Contractar els serveis de prostitutes és fàcil i està socialment acceptat. "A més, és higiènic i els nivells de control i seguretat han augmentat molt", diu.

Velocci vol trencar un altre mite: "Les agressions per part de clients no són habituals". Matisa que s'ha d'entendre el client com la persona que ja ha pagat un servei i no com el que pensa que acostar-se a una prostituta i insultar-la està més tolerat per la seva condició i perquè no ho denunciarà. De fet, els robatoris a les prostitutes que exerceixen al carrer ha augmentat amb la crisi.

Més enllà de les màfies

La majoria de prostitutes exerceixen voluntàriament

Velocci, que treballa dia a dia amb prostitutes, explica que s'ha detectat que entre un 10% i un 15% de les prostitutes exerceixen en situacions de violència, o forçades. "No són la majoria, però és el que es fa més visible als mitjans", diu. Assegura que un altre 20% farien una altra cosa -és important incidir en aquest percentatge per arribar a la reinserció social- però que la resta exerceixen voluntàriament i se les ha de tenir en compte.

La legislació espanyola

Espanya manté una regulació de la prostitució que és hipòcrita

"Som en la pitjor de les regulacions possibles, la més hipòcrita", diu Joan Baucells, professor de dret penal de la Universitat Autònoma de Barcelona, que explica que no ens situem ni en una posició abolicionista ni en una reglamentista, però totes les mesures que es prenen deriven en la lògica de negar el fenomen. "Ningú s'atreveix a criminalitzar la prostitució però intentem fer invisible el fenomen", diu. Tant Baucells com Velocci coincideixen a afirmar que aquesta situació porta a fomentar els locals clandestins, el tràfic i els abusos, que sí que estan penats específicament al Codi Penal. "Si la legalitzéssim, les dones guanyarien en drets -condicions laborals, seguretat social o alta d'autònoms-, però també en obligacions, i els milions d'euros que genera aquesta economia submergida sortirien a la llum", diu Baucells que destaca que aquesta situació d'il·legalitat a Espanya fa "segles" que dura i que, a llarg termini, sembla que vagi cap a la criminalització, que començaria pels mateixos clients.

stats