REUNIÓ DE RAKOSNIK AMB EL COS CONSULAR
Crònica 29/03/2011

Les senyores de la diplomàcia volen 'tocar presidenta'

Sara González
2 min
Rakosnik a la terrassa de l'Hotel Princesa Sofía, on es va reunir ahir amb les dones del consolat.

Bufen aires americans a Presidència. Després de la posada en escena a l'estil Barack Obama que va protagonitzar Artur Mas divendres al Palau Reial de Pedralbes en motiu de la cimera anticrisi, la seva dona, Helena Rakosnik, va exercir ahir el paper, no institucionalitzat, de primera dama de Catalunya. Mentre Mas dinava amb la Cambra de Comerç dels Estats Units a Madrid, Rakosnik era la convidada d'honor d'un dinar de dones vinculades al cos consular de Barcelona.

Hotel Princesa Sofía. Planta 19. Vista impressionant sobre la ciutat de Barcelona en un dia assolellat. Dos quarts de tres de la tarda. Un total de 32 dones -cònsols i dones de cònsols- esperen impacients l'arribada de Rakosnik. Vestides de vint-i-un botó, representen països com la Xina, Rússia, Mèxic, el Japó, Mònaco, Turquia i Ghana, entre altres, i tenen, ja sigui per elles mateixes o per ser les dones del representant oficial, la missió d'estrènyer vincles amb Catalunya. Intercanvien converses a peu dret mentre assaboreixen canapès de pernil amb pinya i croquetes.

Tot s'interromp quan Rakosnik entra a la sala escortada per la cònsol general de la República Dominicana, Rocío Pichardo, degana del cos consular. Cap de les representants volen perdre l'oportunitat de saludar la dona del president de la Generalitat. La majoria ho fan en un català més que correcte. N'hi ha alguna que dóna l'oportunitat a Rakosnik de demostrar el seu domini del francès. "Tenim alguns amics en comú", li explica una de les assistents com a gest de proximitat.

I després de desenes de petonejades, arriba l'hora de la foto oficial a la terrassa. Per evitar que l'edifici de La Caixa formi part del decorat, l'organització escull el balcó des d'on es pot veure el final de la Diagonal i la zona alta de Barcelona. Surten a la terrassa a pas relaxat i, mentre la primera dama de Catalunya parla dels seus tres fills a la cònsol de Senegal, Claudia Vila, la resta de representants es mouen hàbilment per fer-se amb un bon lloc a la fotografia. Quan se'ls indica que s'han de col·locar bé, les que han aconseguit situar-se a prop de la dona de Mas no cedeixen ni un centímetre. Rakosnik, elegantment i amb bon humor, les posa en ordre.

"Tota iniciativa duta a terme per donar a conèixer en detall la cultura catalana és no només profitosa i benvinguda, sinó necessària", va assegurar la dona del president al dinar. L'acte va ser el punt de partida d'una sèrie de trobades de les dones del cos consular, que busquen reforçar els vincles entre les seves cultures i la catalana. De fet, Barcelona, amb 93 consolats acreditats, és una de les ciutats del món amb més presència consular. I la dona de Mas, que sempre ha participat en la vida social de la ciutat, està disposada a exercir a primera línia.

stats