ELECCIONS A CANADÀ
Crònica 01/05/2011

El separatisme quebequès, A punt d'un daltabaix electoral

Núria Ferragutcasas
3 min
El separatisme quebequès, A punt d'un daltabaix electoral

WashingtonEl moviment separatista del Quebec pot patir un daltabaix demà en les eleccions legislatives del Canadà. El Bloc Quebequès és la tercera força política del Canadà i la primera del Quebec però podria quedar relegada a la quarta i la segona, respectivament, si es confirmen les enquestes. Una enquesta de l'Institut Ekos dóna al Bloc, que només es presenta a la província francòfona del Quebec, el 6,2% dels vots i passaria de 47 a 14 escons. A més, el seu suport al Quebec es reduiria al 27%, 11 punts menys.

Davant el que podria ser el pitjor resultat de la història del partit independentista, el seu líder i principal candidat, Gilles Duceppe, s'escarrassava ahir a demanar el vot per la seva formació amb l'ajuda de la líder del regional i també sobiranista Partit Quebequès. Pauline Marois va instar els independentistes a votar pel Bloc: "Si creixem ara en les pròximes eleccions del Quebec podrem avançar en el nostre projecte, l'únic projecte que compta: el país del Quebec". Tot i així, els sondejos no auguren bons temps per al moviment separatista al Quebec. L'ascens estratosfèric del socialdemòcrata Nou Partit Democràtic (NDP) amenaça de treure'ls la primera posició al Quebec.

La ja anomenada onada taronja , pel color de l'NDP, podria cobrir el Quebec i part del Canadà. No hi havia res que fes pensar fa unes setmanes en el fort avenç de l'NDP, que podria aconseguir el suport del 28% dels canadencs i un 40% dels quebequesos. Si es confirmen aquests resultats, els socialdemòcrates, capitanejats per Jack Layton, podrien triplicar la seva presència al Parlament d'Ottawa (de 36 a 100 diputats) i aconseguir un resultat igual o fins i tot millor que el segon partit de la cambra, el Partit Liberal. Els liberals, d'ideologia centrista, han governat el Canadà durant la major part de la seva història, de 144 anys, però des del 2006 estan en una crisi profunda.

El descens del Bloc al Quebec i l'augment de l'NDP s'explica, segons el professor de ciència política de la Universitat de Mont-real Jean-François Godbout, per tres raons principals: "Una campanya mal plantejada pels separatistes, un augment dels recursos dels socialdemòcrates, que són un partit d'àmbit federal, i un vot de protesta dels quebequesos i canadencs". Un desig de canvi que s'haurà de veure si es consolida.

Qui tampoc esperava l'onada taronja és el primer ministre conservador, Stephen Harper, que va dissoldre el Parlament el 26 de març passat després que el seu projecte pressupostari fos derrotat per l'oposició. Els sondejos atorguen al Partit Conservador una altra victòria en minoria amb un 33,7% dels vots i entre 143-131 escons. Tot i que des del 2006 Harper ha governat sol, aquest cop podria perdre el poder si no tenen el suport de cap partit per tirar endavant el pressupost de l'Estat. És per això que el líder conservador ha plantejat les eleccions com una lluita entre "mantenir el rumb econòmic del país" o "la incertesa" d'una coalició entre "liberals, socialistes i separatistes".

Conservadors, més un soci

El politòleg Godbout creu que els conservadors tornaran a governar però que necessitaran els vots d'una altra formació, ja que la majoria són 155 diputats. Qui donarà el suport encara s'ha de veure, però un possible èxit de l'NDP canvia radicalment el tauler de joc. "Si Harper fracassa i l'NDP és la principal força de l'oposició, Layton podria ser el nou primer ministre", assegura Godbout, i explica que la força dels socialdemòcrates és la seva promesa de retirar les tropes canadenques de l'Afganistan.

stats