29-M ATURADA GENERAL
Crònica 29/03/2012

El serveis públics garanteixen urgències i un terç del transport

Desplaçar-se avui amb transport públic serà complicat. Els trens, autobusos i metros només funcionaran en una franja del matí i una altra del vespre. Els serveis d'urgències no es veuen afectats.

Ara
3 min
El serveis públics garanteixen
 Urgències i un terç del transport

BARCELONA.Els serveis públics viuen avui una alteració de 24 hores. La Generalitat i els sindicats van arribar dilluns a un acord de serveis mínims per la vaga general molt similar al del 2010. Només s'incrementen els transports i sanitat i el sistema penitenciari funcionaran com un dia festiu. L'horari i servei de metros, trens i autobusos a Catalunya és més ampli que a la resta de l'Estat.

Mobilitat: TMB només funcionarà a les hores punta, matí i tarda

Estan previstos un terç dels serveis mínims de Transports Metropolitans de Barcelona, Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Metro, trens i autobusos circulen avui entre les 6.30 i les 9.30h i les 17 i les 21h i s'ha de garantir almenys un trajecte d'anada i tornada.

Pel que fa les línies que depenen del ministeri de Foment, com els trens de mitja distància, funciona el 30% d'un dia normal. En canvi, els serveis de llarga distància i AVE, al 20%. Els aeroports a un 10% pels vols peninsulars, el 50% dels que enllacen amb Balears, Canàries, Ceuta i Melilla, el 20% dels que tenen destí a Europa i el 40% a la resta d'internacionals.

El transport escolar per accedir als centres d'infantil i primària que no tenen un mitjà alternatiu funciona amb normalitat com el de persones amb disminució. Els servei de llançadora entre terminals de l'Aeroport del Prat funciona al 50% tot el dia, com també l'Aerobús que uneix Barcelona amb l'aeroport. El Bicing resta obert, però la disposició de les bicicletes pot veure's afectada. Les autopistes funcionen amb normalitat tot i que hi ha un servei mínim del 50 per cent.

Emergències: Treballa el personal necessari en els telèfons d'atenció

Qualsevol trucada als telèfons d'emergència, policia o bombers, funciona amb el personal "necessari i imprescindible", segons l'acord de serveis mínims.

Sanitat: Funcionament normal a urgències i serveis especials

Els serveis d'emergència no es veuen afectats tant en els centres i establiments sanitaris assistencials de titularitat pública o privada, com als serveis d'urgències i a les unitats especials (UCI, UVI, unitats coronàries, d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i d'altres d'urgència vital).

Tant els tractaments de quimioteràpia i ràdio com operacions quirúrgiques inajornables només es realitzaran en situacions urgents. Es garantirà l'atenció als malalts ingressats, tant de forma assistencial com d'infermeria. També es manté la neteja a les àrees d'alt risc i el transport sanitari per atendre les urgències. La resta de serveis funcionen com un dia festiu.

Educació: Un de cada sis mestres als centres d'infantil i primària

Les escoles públiques, concertades i privades estan obertes per als alumnes que hi assisteixin. Hi ha d'haver un responsable de l'equip directiu al càrrec i un professor per cada sis aules. A les llars d'infants, un terç de la plantilla i un directiu per centre.

Assistència social: La mateixa plantilla als geriàtrics que un festiu

A les residències de persones amb disminució i a les de gent gran s'ofereix el servei habitual en règim de festiu. Als centres d'acolliment de menors es mantenen els serveis habituals amb personal educatiu i vigilància. Als serveis penitenciaris també es funciona com un dia festiu.

Cultura: La majoria de teatres tanquen, però els cinemes obriran

La majoria de grans teatres de Barcelona tancaran. Només el Romea no varia el seu calendari després d'acordar-ho amb els treballadors. El TNC i el Lliure obren, però no garanteixen les funcions pel dret a vaga. Els cinemes sí que obriran sempre i quan hi hagi suficient personal.

stats