Crònica 26/07/2011

Els serveis secrets van espiar Breivik i van arxivar el cas

La policia investigarà les irregularitats de la seva actuació en la massacre, entre les fortes crítiques als 100 minuts que va trigar a arribar a Utoya. Els serveis secrets havien espiat l'assassí però van arxivar el cas.

M.f.
2 min
Els serveis secrets van espiar Breivik i van arxivar el cas

Barcelona."Per què no vau venir abans?", preguntava ahir en portada el diari noruec Dagsavisen a la policia. A la tarda els periodistes volien obtenir respostes i la roda de premsa dels representants de la policia es va convertir en una ronda de preguntes incisives sobre l'actuació de seguretat. "Per què es va trigar 100 minuts a arribar a l'illa? Per què només hi havia un helicòpter? L'exèrcit no hi hauria pogut col·laborar?" Un cop ja havien passat els moments de més commoció, afloraven els interrogants sobre l'operació. El portaveu policial, Oystein Maeland, es va afanyar a dir que admetien els errors i que obririen una investigació quan estigués tot controlat per analitzar què s'hauria pogut fer millor i aprendre'n. Tot i això, va provar d'argumentar alguns dels errors.

No es podia actuar abans?

La policia explica que tenien gent de vacances i que no hi havia barques

Maeland va argumentar durant la roda de premsa que els havia estat molt difícil disposar d'efectius perquè es trobaven tots -en el moment del tiroteig- al centre d'Oslo. Els periodistes van voler posar el dit a la nafra i li van argumentar que només hi ha 20 quilòmetres de distància. L'assumpte següent va ser el de l'helicòpter. Només un va sobrevolar la zona i no va parar els peus a l'assassí. La policia va explicar que és època de vacances, que estaven sobresaturats i que van haver de centrar-se a buscar una barca. "I per què no vau demanar l'ajuda de l'exèrcit?", preguntava un altre. "Hi ha molt bones relacions entre els dos serveis", va respondre Mealand desviant l'atenció.

El focus en l'islamisme

Els agents admeten que van subestimar altres amenaces

Els serveis secrets admeten que han tingut l'atenció desviada cap a un altre lloc. "És un fet que l'islamisme radical ha estat la nostra prioritat des dels atemptats de l'11 de Setembre. I és lògic d'entendre si observes els casos de Nova York, Madrid i Londres i altres intents frustrats", va dir a Reuters un portaveu d'intel·ligència, Trond Hugubakken.

Què se sabia realment?

Els serveis secrets havien espiat Breivik però van arxivar el cas

Divendres la policia d'Oslo va dir que no tenien cap informació prèvia de l'assassí. Tot i això, la directora dels serveis d'intel·ligència noruecs, Janne Kristiansen, va explicar ahir a la cadena noruega TV2 que havia comprovat en profunditat els seus arxius i havia trobat el cognom Breivik en uns informes del març. En una de les llistes, sota el títol "arxiu superflu", apareixia el nom que buscava. Es tractava d'una compra per internet a una companyia polonesa de productes químics. Breivik havia pagat unes 120 corones, uns 15 euros i mig, però després de comprovar que tenia l'expedient net va desestimar l'informe. Segons Kristiansen, no tenien cap raó per controlar una quantitat de diners tan petita.

stats