Crònica 22/03/2012

Un setge de més de vint hores per detenir el presumpte autor de la matança de Tolosa

2 min
Funeral ahir per les víctimes de l'escola jueva a Jerusalem.

Una periodista del canal France 24 rep una trucada per reivindicar els atacs. L'interlocutor dóna detalls que no s'havien publicat fins ara. Diu que ha enregistrat les morts en vídeo i que els penjarà a la xarxa. L'operació policial, però, ja estava en marxa des de les 11 de la nit i tenia encerclat l'immoble.

Tres-cents policies prenen el barri on viu Merah i assalten el seu pis. El jihadista els respon amb trets i dos agents són ferits. Comencen les negociacions. Dues hores més tard la policia deté la família del jove: la mare, dues germanes i dos germans, un dels quals podria estar vinculat al mateix grup salafista.

El ministre de l'Interior, Claude Guéant, informa que l'autor de les matances té vincles amb grups "salafistes i jihadistes". La mare de Merah es nega a negociar la rendició amb el seu fill ja que diu que "no li fa cas". El jihadista llança per la finestra una arma del mateix calibre que la dels assassinats.

Mentre la policia francesa intenta detenir el sospitós viu, comencen els funerals a Terra Santa pels tres nens i el professor morts dilluns. A Tolosa la policia evacua els veïns de l'immoble on Merah s'ha fet fort per por a possibles explosions. Es talla el subministrament de gas, aigua i electricitat a l'edifici.

Després de gairebé nou hores de setge, un rumor sobre la detenció del sospitós escalfa els mitjans. El ministre de l'Interior anuncia que tot continua igual, però que han trobat explosius al cotxe del germà del presumpte assassí. S'acaba l'hora límit que Merah havia donat per entregar-se a la policia.

Merah no es penedeix de res, tenia previst assassinar un altre militar ahir al matí i després dos policies. Segons la fiscalia, l'assassí es vanta "d'haver fet agenollar tot França". Es localitza la càmera amb què va gravar els assassinats. A la tarda es fa el funeral pels tres militars morts a les seves mans.

Arriben reforços de la policia per preparar l'assalt final durant la nit. Els oficials donen un ultimàtum al confinat després que es trenquin les últimes negociacions amb un familiar de l'assassí. "Això no durarà dies, no podrà aguantar el desgast físic i mental", assegura el ministre de Defensa francès.

stats