Crònica 23/03/2012

Un setge de 32 hores amb un desenllaç de 5 minuts

Tolosa ha tornat a la normalitat després de dos dies de setge policial. La missió per capturar viu Mohamed Merah va concloure ahir amb un revés. El jihadista va morir abatut per un policia d'elit.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

BARCELONAEn només cinc minuts de pura intensitat va concloure una operació de setge de més de 32 hores. L'autor confés de les set morts de Tolosa, Mohamed Merah -de 23 anys-, va morir ahir abatut per un tret al cap d'un policia d'elit mentre disparava als agents que havien irromput al seu apartament. Reproduïm la successió dels fets.

Què passa durant la nit?

Va assegurar que moriria com un mujahidí, totalment armat

"Us he ben fotut. Us espero aquí!" Amb aquestes paraules Merah trenca les negociacions amb la policia a última hora de la nit de dimecres. Els agents comencen una estratègia per desgastar-lo psicològicament i físicament amb petites explosions.

Com comença l'assalt?

15 agents d'elit irrompen a l'apartament per detenir-lo viu

Després de dotze hores sense rebre notícies de l'apartament, la policia dubta de si encara és viu. A les 11 i 10 minuts del matí comença l'assalt final. Entra al pis un robot amb una càmera per saber com està que s'avança als passos de 15 policies d'elit. El localitzen al lavabo.

Com respon el sospitós?

Dispara de forma indiscriminada fins que és abatut pels agents

"Ens esperava amb un posat combatiu, amb total determinació", explicava ahir al diari Le Monde Amaury de Hautecloque, el líder de les forces d'elit franceses (RAID). Mohamed Merah va sorprendre els agents disparant a discreció. Anava armat amb tres pistoles Colt 45 i va gastar almenys 30 bales, segons la fiscalia. Durant l'enfrontament va ferir dos agents. El jihadista va caure pel balcó després de ser abatut d'un tret al cap per un agent d'elit.

Tenia còmplices?

Merah va dir que va comprar les armes amb els beneficis de furts

La fiscalia investiga ara com va aconseguir Merah tot l'armament i la infraestructrura per poder cometre els crims. El jihadista va assegurar que havia actuat sol i s'havia finançat amb diferents robatoris. El seu germà, també vinculat a grups islamistes radicals, continua detingut.

Al-Qaida el finançava?

Una branca al Magrib islàmic reivindica l'autoria dels atacs

El ministeri de l'Interior no va fer ahir cap valoració de la reivindicació d'una cèl·lula d'Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) dels set crims de Tolosa. Està provat que Merah havia viatjat a les zones tribals entre l'Afganistan i el Pakistan dues vegades i va assegurar que havia rebut entrenament.

El tenien fitxat als EUA?

L'FBI li prohibia l'entrada al país per antecedents a l'Afganistan

Mohamed Merah estava a la llista negra dels serveis secrets nord-americans i tenia vetat volar fins al país, segons informava ahir el diari Wall Street Journal . Fonts de l'FBI van explicar que estava fitxat d'ençà que se l'havia detingut a l'Afganistan el 2010.

stats