Crònica 12/03/2011

El setge internacional als béns del dictador

La comunitat internacional ha seguit les passes dels EUA a l'hora d'establir sancions econòmiques al règim libi. L'ONU ha imposat un embargament d'armes. Les sancions no afecten el petroli.

àlex Gutiérrez Pascual
4 min
Combat desigual Un membre de les milícies rebels s'atura davant dels atacs de l'exèrcit libi.

Barcelona.Després dels primers bombardejos de l'exèrcit lleial al dictador libi Muammar al-Gaddafi contra la població, la Unió Europea, les Nacions Unides i una desena de països han imposat sancions que passen majoritàriament per la congelació dels béns del mandatari. La quantia d'aquestes propietats congelades supera en molts països els milers de milions d'euros, segons un recull de Reuters. Unió Europea Els governs dels 27 endureixen les sancions econòmiques

Les noves sancions de la Unió Europea a Líbia que van entrar en vigor ahir suposen congelar els béns en territori comunitari de cinc entitats oficials i d'un persona que no estava inclosa en el primer conjunt de mesures. Entre les entitats sancionades hi ha el Banc Central libi i l'Autoritat d'Inversions Líbia, un organisme que té participacions en empreses internacionals importants. Aquestes sancions s'afegeixen a les que es van aprovar el 28 de febrer i que van comportar la congelació de béns i la prohibició de visats d'entrada a Gaddafi, cinc familiars seus i 20 persones més vinculades al règim.

Nacions Unides Exclusió del Consell de Drets Humans i retenció d'armes

Líbia està exclosa des de l'1 de març del Consell de Drets Humans de l'ONU, després que l'Assemblea General la suspengués d'aquest organisme pels atacs de l'exèrcit contra la població. Les Nacions Unides van acusar aleshores les autoritats líbies de cometre una "violació sistemàtica dels drets humans". A més, el Consell de Seguretat de l'ONU va establir el 26 de febrer l'embargament d'armes, la prohibició de viatjar i la congelació de béns de Gaddafi i la seva família.

Estats Units Béns congelats del dictador libi, col·laboradors i institucions

El president nord-americà, Barack Obama, va signar el 25 de febrer una ordre per congelar els béns de Gaddafi, la seva família i alts càrrecs del règim. La decisió també afecta el govern libi, el Banc Central i els fons del país. Segons fonts del departament del Tresor nord-americà, el dictador libi i els seus familiars ja no tenen accés a béns valorats en més de 21.000 milions d'euros.

Regne Unit Gaddafi, sense accés als béns ni immunitat diplomàtica

Les autoritats britàniques van congelar el 27 de febrer els béns del coronel Gaddafi i li van retirar la immunitat diplomàtica. No es tracta només de les propietats a nom del dictador libi i els seus fills, sinó també de tots aquells béns que controlen. El Regne Unit també va aplicar aquesta congelació de béns a vint membres que treballen per a Gaddafi. A més, va intervenir fins a 115 milions d'euros en divises líbies. Es calcula que la família de Gaddafi té milers de milions d'euros en inversions a Londres.

Alemanya La cancelleria denega l'accés als diners d'entitats financeres

El govern alemany va anunciar dijous la congelació de comptes bancaris que pertanyen a Líbia. Entre les mesures aplicades per l'executiu de la cancellera Angela Merkel hi ha la restricció total de l'accés als recursos econòmics de quatre entitats financeres del país nord-africà, entre les quals hi ha el Banc Central libi i l'Autoritat d'Inversions Líbia.

Canadà Congelació de béns i ruptura de les relacions comercials

Les autoritats canadenques van congelar l'1 de març béns que eren propietat del dictador libi valorats en més de 1.700 milions d'euros. Dos dies abans van anunciar que trencaven les relacions comercials amb les institucions de Líbia i que havien bloquejat negocis de caràcter financer que el govern libi tenia previst desenvolupar al Canadà.

Àustria Cop als béns del responsable de l'Autoritat d'Inversions Líbia

El govern austríac va ampliar fa una setmana la llista de béns congelats que pertanyen a Gaddafi, els seus familiars i col·laboradors, per incloure-hi el president de l'Autoritat d'Inversions Líbia, Mustafà Zarti. Es dóna la circumstància que Zarti té passaport austríac i el Banc Central d'aquest país va prendre la decisió davant la possibilitat que hi hagi vincles entre ell i el dictador libi. Aquest organisme també calcula que a les institucions financeres d'Àustria hi ha 1.200 milions d'euros provinents de béns de Líbia. Els advocats de Zarti van impugnar dimecres aquesta decisió davant del Tribunal Constitucional d'Àustria.

Luxemburg Intervinguts els comptes de dues institucions financeres

Els comptes bancaris a Luxemburg del Banc Central libi i de l'Autoritat d'Inversions Líbia van quedar congelats dimarts després d'una ordre de les autoritats d'aquest país. Els comptes estan valorats en gairebé 1.000 milions d'euros.

Suïssa Les autoritats no aclareixen si Gaddafi té béns al país

Les autoritats helvètiques van augmentar fa una setmana la pressió sobre Gaddafi, després de prohibir les transferències bancàries dirigides a la família del dictador i els seus col·laboradors. La decisió pot afectar la companyia petroliera líbia Tamoil, amb una refineria en aquest país. Suïssa va ordenar a finals de febrer la congelació de qualsevol bé que el mandatari libi i els seus familiars puguin tenir en el seu territori. Tot i això, el ministeri d'Afers Estrangers helvètic va dir que no està clar si el dictador libi i els seus col·laboradors tenen béns a Suïssa.

Rússia El Kremlin suspèn la venda d'armes al govern libi

Rússia va assegurar dijous que prohibirà la venda d'armes a Líbia, una decisió que suspèn contractes amb el govern de Gaddafi valorats en milers de milions d'euros.

stats