MEDI AMBIENT
Crònica 24/02/2011

El setge judicial a quatre directius d'Ascó s'estreny

El jutjat de Gandesa ha obert finalment diligències a quatre directius de la central d'Ascó I per l'emissió de partícules radioactives a l'aire que es va produir a partir del novembre de l'any 2007.

M.o.
2 min
Vista de la localitat d'Ascó, a la comarca de la Ribera d'Ebre, amb la central nuclear en funcionament al fons.

Barcelona.Fent cas de les indicacions de la fiscalia de Medi Ambient, la titular del jutjat d'instrucció de Gandesa, Laura Martínez Salom, ha admès a tràmit la querella presentada a principis de febrer i ha obert diligències prèvies contra el que era director i tres responsables més de la central nuclear d'Ascó I en el moment de la fuita de partícules radioactives del novembre del 2007. Els quatre imputats, que estan citats a declarar el 21 i el 25 de març, estan acusats de presumptes delictes d'exposició a radiacions per imprudència, delicte ecològic genèric, delicte contra la seguretat en el treball, i delicte de falsedat documental, per la qual cosa s'enfronten a penes de presó que oscil·len entre els sis i els setze anys. Tot i que la fuita es va produir al novembre del 2007, la central no en va informar fins a l'abril de l'any següent i, de fet, l'any 2009 ja va ser sancionada per part del ministeri d'Indústria amb la multa més alta de la història nuclear a l'Estat: 15,39 milions d'euros.

Negligències i imprudències

Ara la denúncia interposada per la Fiscalia de Tarragona i admesa a tràmit s'adreça a Rafael Gasca, director d'Ascó 1 quan van passar els fets; F.G.T., cap del servei de protecció radiològica de la central; J.S.R., cap d'explotació de la planta el 2007, i A.G.R., inspector del CSN titular d'Ascó 1. El fiscal els acusa de cometre "inacceptables negligències" que van afavorir que, des del novembre del 2007 i durant els quatre mesos següents, s'emetessin a l'exterior centenars de partícules radioactives "sense cap tipus de control". Segons detalla la denúncia, l'incident es va produir la nit del 26 de novembre, quan finalitzava el procés de recàrrega de combustible i a un "treballador novell" li van caure a una reixa de ventilació uns residus d'aigua i partícules radioactives. El fiscal apunta que no es va produir per "cap errada en mecanismes o maquinàries", sinó per "negligències, imprudències i omissions".

La jutge de Gandesa estudiarà les circumstàncies dels fets i per això ha sol·licitat a qui era director de la central que presenti, en el termini màxim de cinc dies, documentació referent, entre altres aspectes, als mesuratges radiològics o als procediments de vigilància i identitat de l'empresa que es va fer càrrec del desmuntatge dels tubs del sistema de ventilació. Afegeix, a més, que s'informi d'aquestes diligències Greenpeace i Joan Herrera (ICV), que van denunciar els fets. L'organització ecologista considerava ahir molt positiu que es comencin a investigar uns fets "molt greus" i el secretari general d'ICV confiava que el procés culmini amb "assumpció de responsabilitats".

stats