SEGURETAT A BARCELONA
Crònica 15/09/2011

El setge policial al metro no es mantindrà

Tot i la insistència de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, de mantenir la pressió policial extra al metro, el cost d'aquest dispositiu fa poc viable la seva continuïtat un cop passada la campanya d'estiu.

A. Balanzà / M. Ortega
3 min
El setge policial al metro no es mantindrà

Barcelona.La primera gran decisió del govern Trias a Barcelona, sumar agents de la Guàrdia Urbana als Mossos d'Esquadra al metro per combatre el problema dels carteristes, té els dies comptats més enllà de l'estiu. L'elevat cost en hores extres i en plusos de nocturnitat que suposa l'anomenada operació Xarxa és difícilment assumible en temps de crisi i retallades i, per tant, el consistori ja ha començat a estudiar com pot mantenir aquesta pressió, que ha assolit bons resultats, més enllà del 30 de setembre, quan es dóna per acabada la campanya d'estiu.

Així ho va insinuar ahir l'alcalde durant la conferència inaugural del cicle Dinars de Cambra que organitza la cambra de comerç de Barcelona, quan, després de lloar els fruits que ha donat el dispositiu conjunt al metro, va advertir que "ara el problema és saber si hi haurà diners per poder-lo mantenir". Fonts del seu equip van anar una mica més enllà en concretar que l'elevat cost d'aquest dispositiu fa impensable que es pugui mantenir de manera continuada quan passi el pic de l'estiu i arribi la tardor. Tot i que Barcelona ja és terra de turistes tot l'any, les dades (un increment del 16,5% de turistes en el bimestre juliol-agost i 1,6 milions de turistes) demostren que la fase crítica d'ofensiva dels carteristes i de resposta en forma de pressió policial al metro només pot anar a la baixa.

Cursa de fons antireincidents

Trias ja va advertir ahir que la persecució dels carteristes, que ja s'han fet famosos a escala internacional en les guies d'avisos al viatger, és una cursa de fons i que el problema "no s'arregla en un any". Els resultats de la pressió extra s'esperen a llarg termini i el primer pas, segons l'alcalde, és deixar clar que l'Ajuntament "no defallirà en la pressió". "Si a cada carterista se l'ha de detenir deu vegades, es farà, fins que opti per marxar a un altre lloc ", va afegir.

Trias, fent-s'ho venir bé per compatibilitzar la seva aposta per la seguretat al metro amb el reiterat anunci d'austeritat, va guanyar-se l'únic aplaudiment de l'acte en apuntar que prefereix invertir al metro que en determinades "revistes municipals per dir que l'alcalde ho fa molt bé". Les dades percentuals sobre la disminució de robatoris durant el període de pressió extraordinària no es donaran a conèixer fins que es tanqui la primera etapa de l'operació, el 30 de setembre, però en el primer cap de setmana de patrullatges conjunts el descens de furts es va xifrar en un 12% d'un any per a l'altre.

Pagar més ràpid que Sant Cugat

Més enllà del capítol de la seguretat, Xavier Trias va dibuixar ahir en la seva conferència les principals línies dels propers pressupostos municipals, en què el principal compromís serà el de pagar als proveïdors en un termini màxim de 30 dies. Segons les últimes dades, Barcelona estava fent aquests pagaments, de mitjana, a 45 dies vista. L'equip de govern treballa en una mesura que ha de servir perquè durant el 2012 aquests pagaments passin a fer-se en menys de 30 dies, i se superi, així, fins i tot la marca de la ciutat de Sant Cugat, que, amb 38 dies de mitjana, és la que fa els pagaments de manera més puntual.

A més, la màxima dels 30 dies també es vol aplicar en capítols com el de les concessions de llicències d'activitats -actualment la tramitació s'allarga, de mitjana, 409 dies i s'eleva fins als 940 al punt més fosc: el districte de Sant Andreu- i a les llicències d'obres majors -amb una mitjana de tramitació de 100 dies- per garantir "paràmetres d'excel·lència". De tota manera, Trias va assegurar que la solvència econòmica de l'Ajuntament és correcta i va centrar les crítiques més dures en la reforma de la Constitució que nega als ajuntaments la possibilitat de tenir dèficit.

stats