AUTOMOCIÓ
Crònica 17/01/2012

Els sindicats de Seat accepten cobrar segons els resultats

B.a.
2 min
El nou conveni garanteix que els salaris s'apujaran almenys tant com ho faci l'IPC.

BARCELONA.Seat s'ha convertit en la primera empresa espanyola que vincula una part del seu salari als resultats operatius de la companyia. El nou conveni col·lectiu de l'empresa, signat finalment ahir per la direcció i la UGT, el sindicat majoritari, inclou una paga de fins a 500 euros anuals lligada als beneficis i introdueix més flexibilitat per adequar la fàbrica de Martorell a futurs increments de producció. Amb aquestes dues novetats que han quedat plasmades en el document, la planta catalana adopta condicions que ja es donen en altres fàbriques del grup Volkswagen. L'acord afecta uns 14.000 treballadors de manera directa.

En matèria salarial, el nou conveni garanteix als treballadors el seu poder adquisitiu, ja que els assegura com a mínim la pujada de l'IPC real. Però, a més, l'acord a què s'ha arribat permet als empleats obtenir per primer cop una remuneració addicional en funció de la millora dels resultats.

Quan els números siguin vermells -la situació actual de Seat- per cada 25 milions de pèrdues que es retallin sobre les previsions s'augmentaran els salaris entre un 0,1% i un màxim d'un 0,5%. En els anys en què el resultat sigui positiu, s'establirà una paga única de fins a 500 euros anuals per a cada treballador. D'aquests, 150 euros aniran vinculats al fet que hi hagi beneficis, 150 euros més a objectius de productivitat i el 40% restant a objectius de qualitat.

El conveni també inclou mesures de flexibilització laboral i, per exemple, s'incrementaran els torns addicionals de cap de setmana. Així, el conveni preveu que es passi dels 39 torns actuals a un màxim de 42 torns anuals. D'altra banda, la flexibilitat implica també la possibilitat de realitzar torns extres per mantenir la fàbrica oberta fins a 328 dies l'any -en lloc dels 224 dies potencialment productius fins ara-. Aquestes mesures, segons la companyia, "obren la porta a la creació de nous llocs de treball". A més, la flexibilitat de la planta de Martorell pot fer que guanyi atractiu davant la matriu Volkswagen a l'hora de decidir l'adjudicació de la producció de nous models.

El president del comitè d'empresa, Matías Carnero, va destacar del conveni la possibilitat d'accedir a remuneracions salarials en un moment en què molts sectors estan aplicant congelacions, i va apuntar que amb l'acord s'aconsegueix estabilitat per a tota la plantilla de la fàbrica catalana.

Revisions a Volkswagen

D'altra banda, Volkswagen va informar ahir que 300.000 automòbils de les marques Audi, Skoda i Seat a tot el món tenen un defecte que pot fer que la injecció dièsel es trenqui en cas de vibracions. Els models afectats són el Golf, Jetta i Tiguan amb motor dièsel de dos litres fabricat entre el 2009 i el 2012. La companyia revisarà i repararà gratuïtament aquest problema.

stats