REFORMA LABORAL
Crònica 05/01/2012

Els sindicats accepten ajustar els sous

UGT i CCOO proposen a la patronal tolerar una moderació "temporal" dels salaris, que creixeran per sota de l'IPC fins al 2013. A més, les empreses podran incrementar els contractes a temps parcial.

à. Font Manté / T. Garganté
2 min
El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, vol defensar el manteniment dels llocs de treball per sobre del poder adquisitiu durant els pròxims dos anys.

BARCELONAEls sindicats i la patronal segueixen acostant posicions a mesura que s'acosta el dia de Reis, la data límit establerta per Mariano Rajoy perquè arribin a un acord sobre la reforma laboral. Ahir, el secretari general de la UGT, Cándido Méndez, va anunciar que el seu sindicat i CCOO han plantejat a la CEOE i a Cepyme una proposta que consisteix a acceptar una moderació dels sous, que creixeran per sota de l'IPC durant aquest any i el 2013.

Aquesta pèrdua de poder adquisitiu es recuperarà el 2014 a través d'una clàusula compensatòria. De fet, Méndez va justificar que suportaran aquestes condicions perquè tenen un caràcter "temporal", i va aclarir que en cap cas es tracta de proposar una congelació de salaris. El líder de la UGT va destacar en declaracions a la Cadena SER que es tracta de conservar el màxim possible de llocs de treball, a través de la reducció dels efectes dels expedients de regulació que es puguin plantejar. Méndez va assegurar que en el binomi salari o manteniment de l'ocupació es decanta clarament per la segona situació.

Contractes

La segona de les grans propostes que van plantejar ahir els sindicats se centra a acceptar la conversió de la contractació a temps complet en ocupació a temps parcial. UGT i CCOO van tornar a proposar aquesta mesura de manera transitòria, amb la previsió que els empresaris puguin compensar la conversió dels contractes amb més flexibilitat.

Cándido Méndez va explicar que potenciar l'ocupació a temps parcial beneficiarà les pimes, perquè tinguin mecanismes alternatius a l'acomiadament de treballadors. El màxim responsable del sindicat va aclarir que també en aquest cas demanen que la situació sigui reversible a partir del 2014 i que no es tracta d'introduir els anomenats minijobs (tipus de contractes introduïts a Alemanya amb sous de 400 euros al mes), ja que els treballadors tindrien dret a rebre la pensió o la prestació de l'atur.

Acords

Méndez va remarcar que aquestes propostes necessiten la resposta de la patronal, i que ja hi ha acords pràcticament tancats en temes com la negociació extrajudicial dels conflictes laborals, la lluita contra l'absentisme i el trasllat dels festius.

Finalment, Cándido Méndez es va mostrar contrari a la decisió del consell de ministres de divendres d'apujar l'IRPF, perquè afegeix tensió a les negociacions. També va criticar que no s'aprovessin mesures per activar l'economia.

stats