LA REFORMA DE LES PENSIONS
Crònica 21/01/2011

Els sindicats acusen el govern d'impedir el pacte

Els sindicats veuen molt difícil salvar en una setmana les distàncies que els separen del govern en matèria de pensions. Tant si hi ha acord sobre la jubilació als 67 anys com si no, l'executiu l'aprovarà el dia 28.

Elena Freixa
3 min

BarcelonaLa distància que separa el govern espanyol i els sindicats en la negociació per reformar el sistema de pensions no s'escurça. La darrera proposta, que vinculava dins d'un pacte global el futur de les nuclears i la jubilació als 67 anys que vol el govern, no ha contribuït a acostar les parts, sinó el contrari.

Els sindicats van acusar ahir el govern espanyol d'entorpir l'acord sobre les pensions amb una proposta que van titllar de "disbarat". El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va ser contundent. "Sembla que al govern hi hagi algú que treballi per impedir l'acord", va avisar.

El líder sindical va afegir que ningú que tingui seny podria pensar en la possibilitat que els sindicats acceptessin aquest tracte, que va negar que hagués sortit d'una proposta dels agents socials. El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, va corroborar que posar sobre la taula l'intercanvi de "pensions per neutrons" era una oferta "grotesca".

La resposta del govern pretenia calmar els ànims assegurant que ningú ha pretès mai vincular aquests dos assumptes. El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va defensar que el procés negociador continua viu, tot i reconèixer també que persisteixen "distàncies apreciables i dificultats".

Tal com van pintar l'escenari els sindicats, l'acord sobre la jubilació a Espanya no s'intueix a l'horitzó, una mala notícia si es té en compte que el govern manté com a data límit el dia 28 de gener, quan aprovarà, amb acord o sense, la proposta per reformar les pensions. Tres dies abans, dimarts 25, el Congrés votarà les recomanacions fetes pel Pacte de Toledo sobre aquesta qüestió.

Malgrat que fa poques setmanes els sindicats amenaçaven amb una nova vaga general si el govern espanyol tirava pel dret en aquest tema, ahir els dos líders sindicals van evitar la qüestió i van insistir que negociaran fins al final esperant un canvi de postura del govern. Ara per ara, però, el pacte es planteja "extremament difícil", va dir Toxo.

La reforma laboral encara cou

Les diferències en matèria de jubilació són un punt de fricció més en la delicada situació que travessen les relacions entre agents socials i govern. Els primers resultats de la reforma laboral vigent des de fa mig any segueixen generant divisió.

El ministre de Treball va defensar ahir en roda de premsa que la reforma compleix amb l'objectiu de reduir els acomiadaments improcedents, que va assegurar que han disminuït un 10% entre novembre i juliol, alhora que va parlar d'un "cert augment" dels acomiadaments objectius, és a dir, els que preveuen una indemnització de 20 dies per any amb 12 mensualitats en lloc dels 45 dies i 24 mensualitats previstos per als improcedents. També va assegurar que ha crescut un 52% l'ús del contracte de foment de l'ocupació estable.

Els sindicats, però, van criticar que els efectes d'aquesta reforma són lluny de beneficiar el creixement econòmic i la creació de llocs de treball estables. Van assegurar que l'únic que ha aconseguit la legislació és més precarietat i un mercat de treball més dual.

Méndez va insistir que l'acord global que els sindicats també volen -dimecres el va defensar la patronal CEOE- passa forçosament per reconstruir el diàleg en el marc del Pacte de Toledo, on són representats els sindicats, el govern i els partits polítics.

El que sembla que pot començar a avançar a bon ritme és la negociació bilateral amb la CEOE sobre la reforma de la negociació col·lectiva. Els sindicats van aplaudir la reaparició de la patronal en aquesta mesa, un cop superats els problemes interns amb el nomenament de Joan Rosell com a president.

stats